Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-25 18:23:00

Egy újabb országban azonosították a Zika-vírust

A japán egészségügyi minisztérium megerősítette csütörtökön, hogy azonosították az országban az első zikalázas megbetegedést a járvány tavalyi, dél-amerikai kitörése óta. A vírust egy olyan kamasz fiú szervezetében mutatták ki, aki előzőleg Brazíliában járt.

Egy újabb országban azonosították a Zika-vírust

A fiatal beteg - aki múlt héten tért haza a dél-amerikai országból - a Tokiótól délre található Kanagava prefektúrában, Kavaszaki városában fordult orvoshoz, miután belázasodott és kiütések jelentek meg a testén. A vérvizsgálatból kiderült, hogy zikavírus támadta meg szervezetét.

A japán egészségügyi tárca közleményében hangsúlyozta, hogy a dél-amerikai zikalázjárvány tavalyi kitörése óta ez az első eset a szigetországban, és tekintettel a fiú korábbi tartózkodási helyére, a hatóságok úgy gondolják, hogy a beteg Japán területén kívül fertőződött meg.

Orvosi források az NHK japán közszolgálati adónak elmondták, hogy a fiú állapota stabil, és jelenleg otthon lábadozik.

A japán egészségügyi tárca a hónap elején bejelentette, hogy

a dél-amerikai zikalázjárvány miatt fokozták a fertőzés megelőzését célzó óvintézkedéseket, mivel a vírus egyik hordozója, a tigrisszúnyog a szigetországban is előfordulhat.

Japánban korábban három zikalázas esetet jegyeztek fel: a vírust 2013-ban kimutatták egy házaspár szervezetében, akik a francia polinéziai Bora Boráról tértek haza, valamint egy férfinál is, aki előzőleg a Thaiföldhöz tartozó Koh Szamui szigetén járt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint húsz országot és területet nyilvánítottak a zikaláz szempontjából fertőzésveszélyes övezetnek. A WHO úgy becsüli, hogy idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a szúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

A gyanú szerint a vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, ezt azonban egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

A megbetegedés tünetei közé tartozik a fejfájás, a láz, a vörös - de nem viszkető és nem is váladékozó - szem, valamint a piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban pedig az izom- és ízületi fájdalom.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink