Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-24 20:14:00

Szilveszteri molesztálások: 2 hónap alatt két tolvajt sikerült elítélni

Meghozta az első ítéleteket szerdán a kölni városi bíróság a németországi nagyvárosban szilveszterkor elkövetett bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban, mindkét esetben lopás miatt róttak ki büntetéseket.

Szilveszteri molesztálások: 2 hónap alatt két tolvajt sikerült elítélni

A bíróság két ügyet tárgyalt és zárt le szerdán. Az egyik ügyben a vádlott - egy 23 éves marokkói fiatalember - hat hónap felfüggesztett szabadságvesztés büntetést és 100 euró (31 ezer forint) pénzbüntetést kapott, amiért kitépte egy 20 éves nő kezéből az okostelefonját, amikor az szelfit akart készíteni, a háttérben a kölni dómmal. A turista a tolvaj után rohant, akit még a helyszínen elfogtak a rendőrök.

A másik eset néhány száz méterrel odébb történt, egy hídon. Az áldozat egy férfi volt, aki a szilveszteri fényekbe boruló várost akarta fényképezni. Két támadója - egy 18 éves marokkói és egy 22 éves tunéziai fiatalember - elvette tőle kameráját és fotóstáskáját. Őket is elfogták még szilveszter éjjel. Az idősebb elkövető 3 hónap felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kapott, társát egy évre próbára bocsátották.

Mindhárom elítélt menedékkérő. Egyiküket sem utasítják ki az országból. A bíróság csak büntetőügyükkel foglalkozott, menedékjogi ügyükben nem foglalt állást. A két tárgyalás jelentős sajtótérdeklődés mellett zajlott le. A bíróság szóvivője az ítéletek kihirdetése után elmondta, megszokott, hogy lopásoknál már a per első tárgyalási napján ítéletet hoznak.

Szilveszter éjjel Köln belvárosában tömegesen fordultak elő bűncselekmények. Felháborodást főleg a nők sérelmére elkövetett szexuális zaklatások váltottak ki. Az elkövetők körbevették és zaklatták az áldozatokat, közben loptak tőlük.

A hatóságok eddig csaknem 1100 feljelentést rögzítettek, 600-an szexuális bűncselekmény miatt fordultak hozzájuk a WDR regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság összeállítása szerint. A kölni hatóságok 82 feltételezett elkövető ellen indítottak eljárást, 14 esetben feltételezett szexuális bűncselekmény miatt. A gyanúsítottak túlnyomó többsége külföldi, általában észak-afrikai férfi, jogi státusa szerint menedékkérő, menedékjogi kérelem benyújtására várakozó, vagy az országban illegálisan tartózkodó személy.

Szakértők szerint az esetek azt mutatják, hogy megjelent Németországban egy bűncselekménytípus, amelyet egyes arab országokban taharrush gamea néven ismernek, és jellemzően tömegrendezvényeken tapasztalnak. A kifejezés jelentése nyilvános helyen nők sérelmére csoportosan elkövetett szexuális zaklatás. A kölni eseteket vizsgáló nyomozók és a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) szerint az ügyek nem tartoznak a szervezett bűnözés kategóriájába.

Szilveszter óta nem fordultak elő tömegesen ilyen bűncselekmények Németországban.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink