Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-24 20:36:00

Obama Szíriáról: "Ne támasszunk túl nagy elvárásokat!"

Nagyon óvatosan nyilatkozott Barack Obama amerikai elnök a tervek szerint szombaton érvénybe lépő szíriai tűzszünetről, amelynek részleteit Washington és Moszkva határozta meg.

Obama Szíriáról: "Ne támasszunk túl nagy elvárásokat!"

Az amerikai elnök szerdán azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy a Fehér Házban tárgyalt II. Abdalláh jordán királlyal.

"Nagyon óvatosak vagyunk, hogy ne támasszunk túlságosan is nagy elvárásokat. A helyzet nagyon nehéz, de az elmúlt héten a humanitárius segítség eljuttatásában némi szerény előrehaladást észleltünk" - fogalmazott Obama.

Obama és II. Abdalláh a szíriai helyzetet és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc részleteit tárgyalta meg. Szóba került a Jordániában élő, mintegy 630 ezer szíriai menekült megsegítése is. Obama fontosnak tartotta megemlíteni az újságíróknak, hogy Washington az egyik legnagyobb támogatója a Jordániában élő menekültek ellátásának. A hasemita királyság kulcsfontosságú partnere az Egyesült Államoknak mind az Iszlám Állam elleni küzdelemben, mind az immár öt esztendeje húzódó szíriai polgárháború megoldásában.

Az amerikai elnök a megbeszélések után újságíróknak arról is beszélt, hogy a szíriai harcok leállítása lehetőséget teremt az Egyesült Államoknak és partnereinek - köztük Oroszországnak is -, hogy az Iszlám Állam elleni harcra összpontosítsanak.

Az amerikai diplomácia vezetője, John Kerry egyébként kedden a szenátus külügyi bizottsága előtti meghallgatáson azt mondta: Bassár el-Aszad elnöknek távoznia kell a békés átmenet sikere érdekében.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink