Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-24 19:17:00

Izraeli védelmi miniszter: Irán alvó sejtekkel támadná Európát és az USA-t

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter szerdán azzal vádolta Iránt, hogy nemzetközi terrorhálózatot épít úgynevezett alvó sejtekből, amelyek fegyvereket, információkat és ügynököket gyűjtenek, hogy parancsszóra csapást mérhessenek európai és amerikai célpontokra.

Teherán célja a Közel-Kelet és a világ más térségeinek a destabilizálása - véli az izraeli védelmi tárca vezetője és hozzátette, hogy "titkos küldötteit" kiképezve, felfegyverezve és anyagilag támogatva akarja Irán terjeszteni az iszlám forradalmat. Szerinte Teherán a központja a Bagdad, Damaszkusz, Bejrút, Szanaa és a térség más városai között kialakult "veszélyes tengelynek".

"Az iráni rezsim a Forradalmi Gárdán keresztül egy bonyolult nemzetközi terrorhálózatot épít úgynevezett alvó sejtekből, amelyek fegyvereket, információkat és ügynököket gyűjtenek és készek arra, hogy parancsra csapást mérjenek Európában és Amerikában is" - mondta Jaalon, miután a nap folyamán a ciprusi védelmi miniszterrel tárgyalt.

Jeruzsálem a legnagyobb veszélynek a közel-keleti térségre nézve Iránt tartja, amely támogatja az olyan Izrael ellenes csoportokat, mint a Hezbollah síita milíciát és a Hamász radikális iszlamista szervezetet. Izrael ugyanakkor hangos bírálója a nagyhatalmakkal tavaly júliusban megkötött iráni atomalkunak is, amelynek értelmében a Teherán által vállalt kötelezettségek teljesítéséért cserébe a nagyhatalmak január közepén bejelentették, hogy feloldják az Iszlám Köztársaság ellen atomprogramja miatt kivetett szankciókat.

Jaalon visszautalt a Hezbollah egyik tagjára, aki tavaly júniusban került börtönbe Cipruson, miután a hatóságok kilenc tonna vegyszert foglaltak le nála, amit robbanószerré lehet átalakítani.

Egy ciprusi bíróság hat év szabadságvesztésre ítélte Husszein Masszám Abdallah libanoni születésű kanadai állampolgárt, miután az ügyészség szerint bevallotta, hogy a Hezbollah izraeli érdekeltségek ellen akart támadásokat végrehajtani Cipruson annak az ammónium nitrátnak a felhasználásával, amelynek őrzésével megbízták.

Az izraeli védelmi tárca vezetője szerint a ciprusi hatóságok "megakadályozták a Hezbollah és Irán kísérleteit arra, hogy terrorista infrastruktúrát hozzanak létre" a szigeten, amit kiterjesztettek volna Európára.

A migránsválságon kívül a szíriai konfliktus is a globális dzsihád részét képező "gyilkos és kegyetlen terrorszervezetek széleskörű beszivárgását" eredményezte - vélekedett Jaalon és hozzátette, hogy a szervezeteket részben Teherán támogatja. Szerinte ez azt követeli a nyugati államoktól, hogy fellépjenek a szélsőségesek "masszív terrortámadások" végrehajtására tett kísérletei ellen.

Jaalon ciprusi útja az első hivatalos látogatása egy izraeli védelmi miniszternek a földközi-tengeri szigeten.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink