Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-24 21:22:00

Bátorította a belga határőröket a volt francia államfő

Rengeteg lelkierőt kívánt a belga hatóságoknak az ideiglenes határellenőrzés visszaállításához Alain Juppé korábbi francia kormányfő szerdai nyilatkozatában, amelyben kifejtette, hogy a francia-belga határon közel 1500 potenciális átkelőhely található, és a határ számos alkalommal egy-egy falusi utcácskát szel ketté.

Bátorította a belga határőröket a volt francia államfő

A belga kormány előző nap jelentette be, hogy ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzést a Franciaországgal közös határán annak érdekében, hogy megakadályozza az észak-franciaországi Calais-ban kialakult és jelenleg felszámolásra váró táborban tartózkodó migránsok esetleges beáramlását az országba.

Peter Dewaele, a belga szövetségi rendőrség szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette, az elmúlt huszonnégy órában 80 embert, többségében afgánokat akadályoztak meg abban, hogy Belgium területére lépjenek.

Az Északi-tenger festői szépségű partján húzódó La Panne határfalunál szerdától háromszáz rendőrt, egy helikoptert és lovasrendőröket vetnek be a belga hatóságok a szárazföld, a dűnék és a tenger jelentette potenciális átkelőhelyek ellenőrzésére.

Juppé, akit a 2017-es francia elnökválasztás egyik lehetséges befutójaként tartanak számon jobboldali körökben, úgy vélekedett, Schengen a jelenlegi állapotában csúfos kudarc. "Talán új megállapodást kellene kötnünk azokkal az országokkal, akik készek új alapokról elölről kezdeni" - tette hozzá. A jelenleg Bordeaux polgármesteri tisztségét betöltő politikus úgy vélte, "a regionális határok visszaállításával történelmi hanyatlásra ítéljük magunkat".

A migrációs válság miatt megváltozott körülményekre való tekintettel eddig a schengeni rendszer hét részes állama rendelte el ideiglenesen és szakaszosan a határellenőrzés visszaállítását: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Norvégia és Svédország.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink