Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-23 06:25:00

Fico: ki kell dolgozni egy B-tervet a határok megvédésére

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint nem valószínű, hogy a következő hetekben jelentősen csökken a Törökországból Görögországba érkező bevándorlók száma. A Reuters hírügynökségnek hétfőn nyilatkozva a kormányfő megismételte a visegrádi négyek azon álláspontját, hogy a Törökországgal kötött megállapodás mellett az Európai Uniónak más megoldásokat is keresnie kell.

Fico: ki kell dolgozni egy B-tervet a határok megvédésére

Fico hangoztatta: az unióban egyre nagyobb támogatást nyer a visegrádi országok (Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Magyarország) azon felhívása, hogy a migránsválság kezeléséhez szigorú határvédelemre van szükség.

Kijelentette, hogy néhány héten belül eldől, működik-e a bevándorlás megfékezését célzó EU-török megállapodás, illetve Görögország teljesíteni tudja-e a határok megvédésére vonatkozó kötelezettségeit. Ha nem működik - szögezte le -, az uniónak B-tervet kell kidolgoznia Bulgária és Macedónia határainak megvédésére.

Fico megerősítette azt is: Szlovákia készen áll arra, hogy szükség esetén ideiglenes műszaki akadályokat hozzon létre határainak megvédésére.

Kijelentette, az elmúlt hétvége eseményei is azt mutatják, fennáll a kockázata, hogy a migránsok a szlovén-osztrák határ mentén vagy északabbra, Magyarországon és Szlovákián keresztül próbálkoznak Németországba jutni.

A szlovák kormányfő már a múlt heti EU-csúcstalálkozón beszélt arról: Pozsony készen áll arra, hogy olyan "műszaki jellegű intézkedéseket" tegyen, amelyekkel Ausztriával közös határát megvédheti. A menekültek beengedését korlátozó osztrák intézkedésre utalva akkor úgy vélekedett, hogy ha egyes országok egyoldalú lépéseket tesznek, és amiatt Szlovákiára fokozott migrációs nyomás nehezedik, akkor Pozsonynak szintén joga van egyoldalú lépéseket tenni. Hangoztatta azt is, hogy a "műszaki jellegű" intézkedéseket akkor hajtanák végre, ha a Németországba igyekvő migránsok új, Szlovákián át vezető útvonalat választanának.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink