Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-22 16:47:00

Ügynökvád: Lengyelország jó hírneve Walesa jó hírnevével függ össze

A történészek és a szakértők véleményét kell meghallgatni a Lech Walesa személyével kapcsolatos kommunista állambiztonsági iratok igazságtartalmát illetően - mondta Beata Szydlo lengyel kormányfő egy hétfői sajtóértekezletén, röviden azelőtt, hogy a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) hozzáférhetővé tette a nyilvánosság számára az említett dokumentumokat.

Ügynökvád: Lengyelország jó hírneve Walesa jó hírnevével függ össze
A nyilvánosságra hozott dokumentumok. (Fotó: Reuters)

"Mindenekelőtt az igazat kell megismernünk" - nyilatkozott Szydlo. "A legfontosabb az, hogy szétoszlassuk az összes kétséget, várjuk tehát az igazságot, ennek megállapítására ma a történészek és a szakértők hivatottak" - szögezte le.

A nácizmus és kommunizmus bűntetteit kutató IPN hétfőn délben

hozzáférhetővé tette a történészek és újságírók számára azoknak az iratoknak másolatait,

amelyeket a múlt héten a néhai Czeslaw Kiszczak kommunista belügyminiszter özvegye adott át az intézménynek. Az iratok egy terjedelmes beszervezési és egy munkadossziét tartalmaznak a Walesa által aláírt, "Bolek" fedőnéven folytatandó együttműködésről szóló nyilatkozattal együtt.

az újságírók számára nyilvánosságra hozott dokumentumok másolata. (fotó: reuters)Az újságírók számára nyilvánosságra hozott dokumentumok másolata. (Fotó: Reuters)
A lengyel közszolgálati televízió hétfő délutáni közlése szerint a dossziékban az együttműködés lezárására vonatkozó dokumentum is található. Az iratokat az IPN előzetesen hitelesnek minősítette, bár grafológiai és történészi elemzésnek még nem vetették alá.

Az iratok közzététele után Walesa újból cáfolta ügynökmúltját.

Kora délutáni blogbejegyzésében úgy fogalmazott, hogy ezúttal "veszített", de csak abban az értelemben, hogy sokan elhitték róla: 46 évvel ezelőtt "áruló" módon együttműködött az állambiztonsági szervekkel. "Nem igaz! De képtelen vagyok meggyőzni benneteket" - írta. Walesa egyébként a hétvégén egy sor, egymásnak ellentmondó bejegyzést is közölt.

lech walesa volt lengyel elnökLech Walesa volt lengyel elnök
Kornel Morawiecki, a szejm korelnöke, a szolidaritás-mozgalom egyik legendás tagja hétfő délutáni sajtóértekezletén leszögezte:

Lengyelország jó hírneve Walesa jó hírnevével függ össze. "Minden az ő kezében van.

Csak akkor szerzi vissza becsületét, ha igazat mond, mindent bevall és megmagyaráz" - vélekedett Morawiecki.

A Nobel-békedíjas Walesa, a Szolidaritás független szakszervezet alapítója és első elnöke, későbbi államfő az iratok szerint 1970 és 1976 között, vagyis a Szolidaritás megalapítása előtti időszakban együttműködött a kommunista állambiztonsággal.  

Walesa 1992-ben a PAP hírügynökségnek adott egyik nyilatkozatban beismerte, azóta viszont mindig tagadta ügynökmúltját,

mellyel az utóbbi években több történész is vádolta. 2000-ben a lengyel átvilágítási bíróság bizonyítékok hiányában úgy döntött, hogy Walesa nem volt ügynök.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink