Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-22 21:12:00

Merkel jól helyretette tartományi vezetőit

Visszaparancsolta az európai menekültválság rendezésére nemzeti intézkedéseket sürgető tartományi pártvezetőket Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke pártja választmányának hétfőn tartott telefonkonferenciáján, a kormányfő résztvevők beszámolói szerint arra intett mindenkit, hogy ne veszélyeztesse a következő uniós csúcsok sikerét.

Merkel jól helyretette tartományi vezetőit
Angela Merkel kancellár (Fotó: Reuters)

Angela Merkel hangoztatta, hogy a március elején tartandó rendkívüli EU-Törökország csúcstalálkozó és a március 17-ei rendes uniós csúcs után kell mérleget készíteni arról, hogy sikerült-e Törökországgal együttműködve jelentősen csökkenteni az illegális migrációt a görög-török uniós külső határon - mondták résztvevők német hírportálok beszámolói szerint.

A pártelnök-kancellár mindenekelőtt a CDU választási kampányt folytató Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz tartományi vezetőinek, Julia Klöcknernek és Guido Wolfnak címezte figyelmeztetését.

A március 13-i helyi törvényhozási (Landtag) választásra készülő politikusok

egy közös nyilatkozatban egyebek között kifejtették, hogy osztrák mintára be kell vezetni a napi beléptetési kontingens intézményét és úgynevezett határközpontokat kell létrehozni,

azaz minden nap csak előre rögzített számú menedékkérőt szabad beengedni az országba és a határ mellett kell elhelyezni őket, amíg a hatóságok megvizsgálják, hogy ki jogosult menedékkérelem benyújtására.

julia klöckner, a cdu egyik alelnöke. (fotó: reuters)Julia Klöckner, a CDU egyik alelnöke. (Fotó: Reuters)
Sokan a kancellár elleni támadásnak értékelték az állásfoglalást, Julia Klöckner és Guido Wolf azonban a telefonkonferencián visszautasította ezt az értelmezést. Az ügy a CDU/CSU pártszövetség keddi szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának értekezletén is szóba kerülhet.

A CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD)

a partnereknél elindult bomlási folyamat újabb állomásaként értékelték a Klöckner-Wolf-nyilatkozatot.

Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke szerint a két politikus a menekültválság közös európai megoldását célzó tárgyalások kellős közepén hátba támadták a kancellárt.

A CDU támogatottsága Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban is csökken. Az Insa közvélemény-kutató intézet szerint

Baden-Württembergben a Zöldek már át is vették a vezetést a CDU-tól,

amely tavaly december elejéhez képest 7 százalékponttal gyengült és így 30 százalékon áll, a Zöldek pedig 5,5 százalékpontos erősödés után 30,5 százalékon.

sigmar gabriel elnök, spdSigmar Gabriel elnök, SPD
Rajna-vidék-Pfalzban a CDU továbbra is vezet, de a tavaly decemberi 39 százalék helyett a szavazatok 35 százalékára számíthat, az SPD pedig feljött 31-ről 33 százalékra.

Március 13-án Szász-Anhaltban is Landtag-választás lesz, ahol a CDU stabilan és nagy előnnyel vezet, 30 százalékon áll - a második helyen az SPD-től balra álló Baloldal következik 21 százalékkal - , de veszélybe került a 2006 óta kormányzó CDU-SPD koalíció.

Az SPD támogatottsága a legutóbbi, 2011-ben tartott választáson regisztrált 21,5 százalékról 16 százalékra olvadt,

az újonc Alternatíva Németországnak (AfD) pedig 17 százalékos támogatottságra tett szert. Amennyiben az 5 százalékon álló Zöldek és a 4 százalékon álló liberális FDP is bekerül a Landtagba - átlépi az 5 százalékos bejutási küszöböt - , a CDU nem tud a tartományi gyűlésben többségi támogatottsággal bíró kormányt alakítani az SPD-vel.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink