Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-22 20:41:00

3,9 millió dolláros vérdíjat tűztek ki az iráni író fejére

Az iráni állami médiumok 600 ezer dollárt adtak hozzá a Salman Rushdie brit író fejére kitűzött vérdíjhoz, így már 3,9 millió dollár (több mint 1 milliárd forint) jár annak, aki megöli a Sátáni versek című könyv szerzőjét - közölte a Reuters hírügynökséggel egy iráni tisztségviselő.

3,9 millió dolláros vérdíjat tűztek ki az iráni író fejére
Salman Rushdie brit író. (Fotó: Reuters)

Salman Rushdie-ra Khomeini ajatolláh, Irán néhai vallási vezetője 1989-ben fatvát és milliós vérdíjat bocsátott ki, mert a muzulmánok szerint

az 1988-ban Nagy-Britanniában kiadott műve sérti az iszlámot. Rushdie emiatt hosszú ideig bujkálni kényszerült,

hiszen a vallási rendelet értelmében bármely hívő muzulmán megölheti őt. Az iráni radikális vezetők szerint Khomeini fatvája visszavonhatatlan, és 1989-ben bekövetkezett halála utána is érvényes.

Az Iszlám Köztársaság egy vagyonos vallási szervezete 2,7 millió dollárt ajánlott fel a fatva beteljesítőjének, majd ezt 2012-ben 3,3 millióra növelte.

A félhivatalos Farsz iráni hírügynökség közölte hétfőn annak a 40 sajtóorgánumnak a listáját,

amely hozzátett a vérdíjhoz a fatva kiadásának 27. évfordulója alkalmából. A Farsz 30 ezer dollárt ajánlott fel - mondta Manszur Amiri, annak a kiállításnak a szervezője, amelyen az emelést bejelentették.

a sokat vitatott könyv. (fotó: reuters)A sokat vitatott könyv. (Fotó: Reuters)
A könyvet övező vitát jól érzékelteti, hogy 1991-ben halálra késelték a mű japán fordítóját, és több, a könyv kiadásához hozzájáruló embert támadás ért. 1998-ban Mohammed Hatami akkori iráni államfő elhatárolta magát a fatvától, azt mondta, kilenc év bujkálás után már nincs veszélyben Rushdie élete. Khomeini utódja,

Ali Hamenei ajatolláh azonban 2005-ben kijelentette, a vallási rendelet igenis érvényben van,

és három radikális vallási vezető felszólította a hívőket a gyilkosság végrehajtására.

A Nagy-Britanniában élő Rushdie már jó pár éve rendőrök védelmében időnként megjelenik a nyilvánosság előtt.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink