Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-21 13:15:00

Snowden hajlandó hazatérni, ha garantálják a tisztességes eljárást

Hajlandó lenne beleegyezni az Egyesült Államoknak való kiadatásába Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos dokumentumok millióit kiszivárogtató volt szerződéses alkalmazottja, amennyiben a szövetségi kormány garantálná számára a tisztességes bírósági eljárást.

Snowden hajlandó hazatérni, ha garantálják a tisztességes eljárást
Edward Snowden

Az Oroszországban tartózkodó amerikai informatikus erről Skype-on keresztül beszélt egy New Hampshire-i fórumon részt vevő támogatóinak szombaton.
    
Az NSA korábbi munkatársa 2013-ban leplezte le az amerikai kormány titkos adatgyűjtési programját és elhagyta hazáját, ahol tettéért akár 30 év szabadságvesztésre is ítélhetik.
    

"Azt mondtam a kormánynak, hogy hazamegyek, ha biztosítják számomra a tisztességes bírósági eljárást, ahol igazolhatom, hogy a titkos információk feltárása jobban szolgálta a közérdeket, mint azok elhallgatása",

valamint garantálják, hogy az ügyben egy esküdtszék dönthet - hangsúlyozta hallgatóságának.
   
Snowden korábban is beszélt arról, hogy felajánlotta az amerikai kormánynak: hazatér, kész vádalkut kötni és akár börtönbe is menni. Eric Holder volt igazságügyi miniszter tavaly kijelentette, hogy a vádalku egy lehetőség. A BBC-nek októberben adott nyilatkozatában azonban Snowden azt mondta, hogy ő és ügyvédjei továbbra is a kormány válaszára várnak.
    
A titkos adatgyűjtési program kiszivárogtatása megosztja a közvéleményt: egyesek árulónak, míg mások hősnek tartják az NSA volt alkalmazottját. A bírálók szerint a leleplezés ártott az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek a terrorizmus elleni küzdelem terén.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink