Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-21 08:20:00

Bush kiszállt a versenyből, Trump tarolt

Befejezi kampányát, kiszáll a republikánusok elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből - jelentette be Jeb Bush volt floridai kormányzó a szombati dél-karolinai előválasztások végleges eredményének kihirdetése előtt.

Bush kiszállt a versenyből, Trump tarolt
Jeb Bush

A politikus családja körében, a dél-karolinai Columbiában, hívei előtt mondott beszédében jelentette be döntését - írja az MTI. 
    
"Büszke vagyok a kampányunkra, amelyet országunk újraegyesítése érdekében folytattunk, s amelyben olyan konzervatív politikára tettünk javaslatot, amely még több amerikainak teremtette volna meg a lehetőséget a felemelkedésre és Isten adta lehetőségeinek kiteljesítésére" - mondta a szemmel láthatóan megrendült Jeb Bush. Elcsukló hangon tette hozzá:

"Iowa, New Hampshire és Dél-Karolina népe azonban kinyilvánította akaratát, és én ezt valóban tiszteletben tartom".

Megrendült volt és a könnyeit törölgette a pódiumra lépett felesége, a mexikói születésű Columba Bush is.

Az NBC News jelentése szerint Bushnak elfogyott a pénze, és nincs ötlete arra, hogy hogyan szerezhetné meg az elnökjelöltséget.
    
A híres politikai dinasztiából származó volt floridai kormányzó a dél-karolinai előválasztáson a negyedik helyen végzett. A visszalépését kommentáló első elemzések kiemelték kampányának tisztességes és visszafogott hangnemét.

Dél-Karolinában tarolt Donald Trump

A republikánusok Dél-Karolinában tartottak előválasztást. Trump ismét tarolt: a szavazatok 32,5 százalékát szerezte meg. Két nagy vetélytársa gyakorlatilag döntetlen eredményt ért el: Marco Rubio floridai szenátor 22,5, Ted Cruz texasi szenátor 22,3 százalékot szerzett.

A demokraták Nevadában mérkőztek meg

Hillary Clinton már a szavazatok végleges összeszámlálása előtt elmondta győzelmi beszédét Nevadában. A szavazatok több mint nyolcvan százalékának összesítése után Hillary Clinton a voksok 52,4 százalékát szerezte meg, vetélytársa, Bernie Sanders a választók 47,5 százalékának bizalmát kapta meg a nevadai kaukuszon. A szavazatok összesítését lassítja, hogy nagyon nagy volt a választók aktivitása, rengetegen mentek el szavazni.
    
A szavazatkülönbség azonban olyan nagy volt Nevadában, hogy Sanders előre gratulált Clintonnak a győzelemhez. A volt külügyminiszter győzelmi beszédében köszönetet mondott a nevadaiaknak és jelezte: máris indulna következő megmérettetésre Texas államban.     

Elemzések szerint Hillary Clinton győzelméhez a női szavazók és a spanyolajkú közösség "meghódítása" járult hozzá, míg Bernie Sanderst a fiatalok támogatták. Elemzők szinte egyhangúlag egyetértenek abban, hogy a Clinton-kampánycsapatnak alaposan felül kel vizsgálnia eddigi stratégiáját, és meg kell találnia annak okát, hogy a politikusnak eddig miért nem sikerült a fiatalabb nemzedékekkel megtalálni a hangot

atv.hu

További külföldi híreink