Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-19 13:17:00

USA: Kína fenyegeti a kereskedelmi útvonalakat

Tiltakozását fejezte ki Vietnam Kínának és az ENSZ-főtitkárnak elküldött jegyzékben amiatt, hogy Kína föld-levegő rakétaütegeket telepített az egyik - vitatott hovatartozású - dél-kínai-tengeri szigetre.

Le Hai Binh, a vietnami külügyminisztérium szóvivője közölte, Vietnam szuverenitását súlyosan sértik a Hszisa-(Paracel-)szigeteken történtek, amelyek veszélyeztetik a térség békéjét és stabilitását, valamint a hajózás és a repülés biztonságát és szabadságát.

Washington kedden, a tajvani védelmi tárca pedig szerdán számolt be arról, hogy

Kína föld-levegő rakétaütegeket telepített a közigazgatása alá tartozó, de Vietnam által is követelt Hszisa-(Paracel-)szigetekhez tartozó Junghszing-(Woody-) szigetre.

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) vezetőinek kaliforniai csúcstalálkozóján Nguyen Tan Dung vietnami kormányfő hétfőn javasolta Barack Obama amerikai elnöknek, hogy tegyen hatékonyabb lépéseket a Dél-kínai-tengerben folyó szigetfeltöltések és militarizálódás ellen.

Kína a Dél-kínai-tenger nagy részét sajátjának tartja, de a tenger egyes részeire öt másik térségbeli ország is igényt formál, ezek közül több ellenőriz kisebb-nagyobb földdarabokat. Peking 1974-ben vonta ellenőrzése alá a Hszisa-(Paracel-)szigeteket, amelyekre Vietnam is igényt tart, akárcsak a környező vizekre.

Az Egyesült Államok nem foglal állást a szuverenitási kérdésekben, de azt állítja, hogy a szigetviták fenyegetik a hajózás szabadságát

a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalának számító térségben.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink