Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-19 18:51:00

Christine Lagarde marad az IMF vezetője

Az eddigi vezérigazgató, a francia Christine Lagarde lett további öt évre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője - jelentette be a washingtoni székhelyű szervezet pénteken közleményben. A francia szakembert másodszor választotta meg az IMF igazgatótanácsa a posztra.

A hatvanéves politikusnő ezúttal egyedüli jelölt volt, és az IMF több tagországa, köztük az Egyesült Államok és Franciaország bizalmát és támogatását is élvezte a döntés meghozatalakor.

Christine Lagarde-ot először 2011-ben nevezték ki a Nemzetközi Valutaalap élére, ő irányította az 1945-ben létrehozott nemzetközi intézményt az európai adósságválság és a globális gazdaság lanyhulása közepette.

"Erőskezű és okos vezetése nagy hatást gyakorolt az igazgatótanácsra" - írta a pénteki közleményben Aleksei Mozhin, az igazgatótanács tagja.      

Lagarde nemzetközi jogász volt, mielőtt először kinevezték az IMF vezetőjévé, a francia kormányban több miniszteri posztot is betöltött. Volt kereskedelmi miniszter, irányította a mezőgazdasági minisztériumot, majd 2007-ben, Francois Fillon kormányában a gazdasági tárca irányítója volt.

Christine Lagarde új ciklusát az IMF élén 2016. július 5-én kezdi meg.

MTI

További külföldi híreink