Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-19 07:12:00

Az ENSZ az oroszok segítségét kérte a szíriai ostromlott városok miatt

Orosz repülőgéppel fognak ENSZ-segélyeket légi úton eljuttatni az ostromgyűrűbe zárt városokba Szíriában - közölte az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) egy szóvivője csütörtökön.

Az ENSZ az oroszok segítségét kérte a szíriai ostromlott városok miatt

Az ENSZ-ügynökség tisztviselő közölték, a segélyeket az elkövetkező napokban juttatják el a nehezen megközelíthető területekre. A műveletek a kelet-szíriai Deir ez-Zórra fognak koncentrálni, ahol több mint 200 ezer ember rekedt az Iszlám Állam ostromgyűrűjébe zárt városban.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja a Svenska Dagbladet nevű svéd lapnak adott interjújában elmondta, az akciót az Egyesült Államok tízmillió dollárral támogatja.

Gerald Bourke WFP-szóvivő korábban azt közölte, hogy

annak az orosz repülőgépnek a segítségét tervezik igénybe venni, amely egy, az ENSZ-szel szerződésben álló orosz cég tulajdonában van, 

és korábban a polgárháború dúlta Dél-Szudánba szállított segélyeket.

Oroszország januárban arról számolt be, hogy mintegy 22 tonna segélyszállítmányt juttatott el Deir ez-Zórba, ugyanakkor az nem tisztázott, hogy mit tartalmaztak a segélyszállítmányok, és kik kapták meg azokat.

staffan de mistura, az ensz szíriai különmegbízottjaStaffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja
Yacoub el Hillo, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Szíriáért felelős humanitárius koordinátora szerdán közölte, öt ostromgyűrűbe zárt városba jutottak el segélykonvojok szerdán Szíriában, mintegy 100 ezer embernek szállítottak élelmiszert, ivóvizet, gyógyszereket és oltóanyagot.

Staffan de Mistura korábban azt mondta,

a szíriai ostromlott városokba az élelmiszert és létfontosságú cikkeket szállító művelet egy teszt az ENSZ számára,

hogy képes-e a világszervezet eljuttatni a humanitárius segélyt, és próba a konfliktusban érintett felek számára, hogy kiderüljön, mennyire készek szavatolni a szállítmány eljuttatását, ahogy arról a németországi Münchenben a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) külügyminiszteri találkozóján megállapodtak.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) adatai szerint Szíriában mintegy 486 ezer ember él ostromgyűrűbe zárva, és 4,6 millióan vannak nehezen hozzáférhető területeken.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink