Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-19 08:44:00

Amerikai előválasztás: Clintont kifujolták, Trump pedig tud korrektebb is lenni

Az amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok Nevadában, a republikánus pártiak pedig Dél-Karolinában vitáztak csütörtök este országos tévéadásban. Hillary Clinton volt külügyminisztert Nevadában kipfujolták, Donald Trump New York-i üzletember a CNN által szervezett vitában módosított néhány korábbi álláspontján.

Amerikai előválasztás: Clintont kifujolták, Trump pedig tud korrektebb is lenni
Jeb Bush republikánus elnökjelölt-aspiráns (Fotó: Reuters)

A republikánusok szombaton előválasztást tartanak Dél-Karolinában; a demokraták pedig Nevadában voksolnak, de ott nem előválasztás, hanem jelölőgyűlés lesz.

A tévévitákat a szombati megméretés jegyében tartották meg.

Dél-Karolinában John Kasich ohiói kormányzó, Jeb Bush és Donald Trump volt a vendég, a nevadai rendezvényen pedig Hillary Clinton és Bernie Sanders vermonti szenátor.

A republikánusok csütörtöki szereplését kevés vita jellemezte, összecsapások nélkül. Igaz, nem egyszerre voltak jelen a pódiumon, hanem egymás után beszélgetett velük a műsorvezető, illetve tettek fel nekik kérdéseket a közönség soraiból. Kasich optimistán vázolta fel terveit, elsősorban az egészségbiztosításról, amelyet átalakítana, de az Obama-féle reform egyes elemeit megtartaná. Jeb Bush részletes gazdasági és külpolitikai elképzelésekkel rukkolt elő, és meglepően sokat beszélt személyes életéről: édesapja iránti csodálatáról, hitbéli meggyőződéséről (protestáns hitről áttért katolikusra), s viszonylag hosszan beszélt jelenlévő felesége, a mexikói születésű Columba asszony iránti szerelméről.

john kasich republikánus elnökjelölt-aspiráns (fotó: reuters)John Kasich republikánus elnökjelölt-aspiráns (Fotó: Reuters)
Politikusabban fogalmazott, jóval visszafogottabb stílusban beszélgetett ezúttal Donald Trump: nem volt hajlandó megismételni korábbi kijelentését, miszerint George W. Bush volt elnök hazugsággal vitte bele Amerikát az iraki háborúba, sőt, sejtetni engedte, hogy elnökként a politikailag korrekt beszédre is képes volna.

"Képes vagyok politikailag sokkal korrektebb lenni, mint bárki más, akivel interjút készített"

- mondta Anderson Cooper moderátornak. A vitát a CNN szervezte a három republikánus elnökjelölt-aspiránsnak, a másik három republikánus politikus vitáját szerdán tartották.

bernie sanders demokrata elnökjelölt-aspiráns (fotó: reuters)Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiráns (Fotó: Reuters)
A nevadai Las Vegasban Hillary Clinton és Bernie Sanders hevesebb szócsatát vívott. Amikor például

Clinton azt állította, hogy Sanders "nem is volt demokrata párti", a közönségből sokan pfujolni kezdtek,

mire ő hozzátette: "ez az igazság".

Sanders ezúttal tartózkodott a személyeskedéstől, konkrét témákat vetett fel, például az illegális bevándorlók helyzetének rendezését. Magát a női egyenjogúság feltétlen hívének mondta, s megvédte korábbi önjellemzését, miszerint demokratikus szocialistának tartja magát: "Nem Venezuela és nem Kuba lebeg a szemem előtt, hanem olyan országok, mint Dánia, Svédország" - fejtegette. A demokraták vitáját az MSNBC szervezte meg.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink