Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-17 21:49:00

Az Iszlám Állam dollár százmilliókat vesztett a légitámadások miatt

Az Iszlám Állam már több száz millió dollár készpénzt veszített el a nemzetközi koalíció légitámadásaiban, amelyeket a rejtekhelyei ellen intéztek - közölte szerdán egy amerikai katonai szóvivő.

Az Iszlám Állam dollár százmilliókat vesztett a légitámadások miatt
Steve Warren, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője (Fotó: Reuters)

A múlt hétvégén tíz olyan épületet bombáztak Irakban és Szíriában a koalíció repülőgépei, ahol a terroristák készpénzt halmoztak fel - mondta Steve Warren ezredes, a koalíciós hadjárat szóvivője.

Nincsenek pontos adataink, de úgy gondoljuk dollárok százmillióiról van szó.

Természetesen nem lehet fölégetni az összes bankjegyet, egy részüket össze tudják gyűjteni a romok alól, de úgy véljük, hogy a készleteikben súlyos károk keletkeztek - tette hozzá az ezredes.

Az Iszlám Állam azért halmozza fel a készpénzt, mert a bankrendszerhez nem fér hozzá a külföldi szankciók és más intézkedések miatt. Bevételei olajcsempészetből, az elfoglalt területek adóztatásából és elrabolt műkincsek eladásából származnak. A koalíció az olajipari létesítményeket is támadja ennek a stratégiának a keretében.

Az Iszlám Állam nemrég bejelentette, hogy felére csökkenti emberei zsoldját. Ez nagyon jól jelzi a légicsapások súlyát - mondta Warren.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink