Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-16 19:36:00

Moszkva tagadja, hogy szíriai kórházakra lőtt

A Kaszpi-tengeren állomásozó orosz flottában nincs egyetlen olyan hadihajó sem, amelyről ballisztikus rakétatámadást intézhettek volna a szíriai Idlíb tartományban lévő kórházak ellen - közölte keddi sajtótájékoztatóján Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Moszkva tagadja, hogy szíriai kórházakra lőtt

A szóvivő közölte, Ahmet Davutoglu török miniszterelnök ukrajnai látogatásán  hétfőn kijelentette, a Kaszpi-tengeren állomásozó orosz flottából lőtték ki a szíriai Idlíb tartományban lévő kórházakat leromboló ballisztikus rakétákat. Konasenkov hangsúlyozta, a flottában olyan hajó nincs, amely képes lenne ilyen kilövésekre. 

A vezérőrnagy hozzátette, a "terroristák" elleni légicsapásokat többször ellenőrzött célpontokra, a polgári lakosok veszélyeztetése nélkül méri az orosz légierő Szíriában.     

Konasenkov elmondta azt is, hogy a miután a nagyhatalmak pénteken megállapodtak a szíriai ellenségeskedések leállításáról, Szíria északi és déli területein fokozták tevékenységüket a "terrorista csoportok". 
    
Azt mondta, a "terroristák" Aleppó és Idlíb tartományban az éj leple alatt továbbra is fegyverszállítmányokat kapnak török területekről. Kijelentette, hogy Ankara információs hadjáratot indított Oroszország ellen azzal a céllal, hogy ne veszítse el az észak- és északnyugat-szíriai területek feletti "abszolút uralmát".

 
    
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint Törökország azért nem akarja, hogy az aleppói Azáz járás a kurd fegyveres erők, az YPG irányítása alá kerüljön, mert akkor Ankara elveszítené azt az utánpótlási vonalát, amelyen keresztül az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet támogatja. 
    
Törökország szombaton tüzérségi támadást hajtott végre a kurdok aleppói állásai ellen, majd a török miniszterelnök felszólította az YPG-t a terület elhagyására. 
    
A külügyi szóvivő emellett közölte, Oroszországot "egyes partnerei" arra kérték, hogy "hozzá se nyúljon" az Azáz körüli területekhez.


"Nyilvánvaló, hogy ezt azért tették, hogy folytatni lehessen Törökországból az IÁ, a Dzsebhat an-Nuszra és más terrorista szervezetek fegyverrel, lőszerrel és élelmiszerrel való ellátását ezen a területen keresztül, illetve biztosítani lehessen ott a terroristák áthaladását" 

- jelentette ki Zaharova. 
    
Hozzátette, "így már érthető" Ankara miért nem akarja engedni, hogy Azáz, illetve az an-Nuszrától elfoglalt Manag település melletti légi támaszpont kurd irányítás alá tartozzon.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink