Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-16 07:59:00

Minden, amit a Grammy-díjról tudni érdemes

Ötvennyolcadik alkalommal osztották ki hétfő este Los Angelesben - közép-európai idő szerint keddre virradóra - az amerikai zenei szakma legrangosabb elismeréseit, a Grammy-díjakat. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk néhány érdekességet a Grammy 57 éves történetéből.

Taylor Swift 1989 című lemeze kapta az év albumának járó Grammy-díjat, a 26 éves amerikai énekesnő további két kategóriában diadalmaskodott, és övé lett az év popalbumának Bad Blood című klipje révén az év legjobb zenei videójának járó elismerés is.

taylor swift ( forrás: reuters)Taylor Swift ( Forrás: reuters)

Az este nagy esélyese, Kendrick Lamar, akit 11 kategóriában jelöltek, végül öt díjjal gazdagodott, köztük a legjobb rapalbumnak járóval, a legfontosabb kategóriákban azonban hoppon maradt a helyi idő szerint hétfő este Los Angelesben tartott ceremónián.

kendrick lamar (forrás: reuters)Kendrick Lamar (Forrás: reuters)
Az év dala kategóriában - amelyben a dalszerzőket díjazzák - Ed Sheeran száma, a Thinking Out Loud, a brit énekes és Amy Wadge szerzeménye diadalmaskodott. Az eredményt Stevie Wonder olvasta fel Braille-írással nyomtatott papírlapról. 

ed sheeran (forrás: reuters)Ed Sheeran (Forrás: reuters)
Az év felvétele a brit Mark Ronson és az amerikai Bruno Mars nagy sikere, az Uptown Funk lett. Ebben a kategóriában az előadó mellett a producert és a hangmérnököket is díjazzák.

mark ronson (forrás: reuters)Mark Ronson (Forrás: reuters)
Az év legkiemelkedőbb új előadójának járó Grammy-díjat Meghan Trainor kapta. A 22 éves amerikai énekesnő az ausztrál Courtney Barnett, a brit James Bay, valamint két honfitársa, Sam Hunt és Tori Kelly elől orozta el a díjat, amely az év albuma, az év dala és az év felvétele mellett a legfontosabb kategória, amelyben kiosztják az amerikai zenei szakma legrangosabb elismerését.

meghan trainor (forrás: reuters)Meghan Trainor (Forrás: reuters)
Első Grammy-díját nyerte Justin Bieber, aki két dj - Skrillex és Diplo - oldalán a legjobb dance felvételnek járó Grammyvel gazdagodott a Where Are U Now című dala révén. Díjazták az Amy Winehouse-ról szóló dokumentumfilmet, és hangoskönyve révén Grammy-díjat kapott a rákbetegségben szenvedő Jimmy Carter volt amerikai elnök is. A 91 éves politikus mellett az idősebb korosztály más tagjai is képviseltették magukat a díjazottak között: a 89 éves Tony Bennett a legjobb hagyományos pop vokál albumért, a 79 éves Buddy Guy a legjobb blues albumért járó Grammy-díjat vehette át.

justin bieber (forrás: reuters)Justin Bieber (Forrás: reuters)
A televíziós gálán megemlékeztek a zenei élet elmúlt évben elhunyt nagyságairól: Lady Gaga David Bowie emlékére énekelt, az Eagles pedig Take It Easy című dalával búcsúzott közelmúltban elhunyt alapító tagjától, Glenn Freytől. Stevie Wonder az Earth, Wind & Fire alapító tagjára, Maurice White-ra emlékezett a Pentatonix nevű a capella együttessel. 
    
A fellépők között volt Kendrick Lamar, valamint Adele, aki Bruno Marsszal közös dalát, az All I Ask címűt énekelte új lemezéről. A várva várt produkciót azonban műszaki hiba zavarta meg. Az est folyamán énekelt volna Rihanna is, de hangszálproblémái miatt orvosa tanácsára lemondta a fellépést, csakúgy, mint Lauryn Hill, aki meglepetésvendégként állt volna színpadra. Az énekesnő azzal indokolta távolmaradását, hogy kevés ideje volt felkészülni. 

Idén egy magyar csapatért is izgulhattunk: a Takács Quartet negyedszer szerepelt a jelöltek között, 2003-ban pedig már el is nyerték a díjat. Ezúttal Marc-André Hamelin kanadai zongoraművésszel közös Sosztakovics-lemezüket jelölték. A legjobb kamarazenekari produkcióért járó díjat végül azonban a Tanja és Christian Tetzlaff, valamint Lars Vogt Brahms-triói nyerték el.

A rockot akarták ellensúlyozni

A Grammy ötlete az 1950-es években született meg, méghozzá a hollywoodi Walk of Fame, vagyis a Hírességek sétánya bizottságának egyik ülésén. A jelenlévők arról vitatkoztak, hogy melyik sztárnak adjanak csillagot az utcaszakaszon, amikor arra jutottak, hogy sokkal többen érdemlik meg az elismerést, mint ahányan megkaphatják. Ezért az Oscarhoz és az Emmyhez hasonlóan létrehoztak egy zeneipari díjat is. Sokáig nem sikerült megegyezni a nevében, kezdetben Eddie-nek hívták, hogy így tisztelegjenek a fonográf feltalálója, Thomas Edison előtt. Végül mégis a gramofonról nevezték el. 

A díj megalapításának egy másik oka is volt:

a szakma aggódott a rock’n’roll kirobbanó sikere miatt, és a Grammyvel szerették volna a magasabb színvonal felé terelni a közízlést.

Ezt nem sikerült véghezvinni, ugyanis a díjat nem csak a megvetett rock, hanem más „lázadó” stílusok képviselői is rendre elnyerik, mint az R&B, az új hullám, vagy a rap. Az első években azonban még erősen érezhető volt a konzervatív szavazók hatása: több nagy zenész sem kapta meg az elismerést, a rock műfaját pedig 1961-ig nem díjazták.

Az első Grammy-díjakat 22 kategóriában adták át 1959. május 4-én, akkor még Gramophone Awards néven. A kategóriák száma azóta többször is változott, idén 88 alcsoportban voltak jelöltek.

Az 1960-as években az NBC tévétársaság felvételről vetítette a díjátadó összefoglalóját. 1971-ben jött el az áttörés, amikor az ABC csatorna először közvetítette élőben az eseményt.

Egészen addig az ünnepséget két helyszínen, New Yorkban és Los Angelesben is megrendezték, a díjazottak pedig választhattak, hogy hol veszik át az elismerést.

Miután a díjátadás helyszíne Nashville-be került, 1973-ban a CBS vásárolta meg a közvetítési jogokat, és azóta is birtokolják azokat. A reklámokból óriási bevételeik származnak, hiszen világszerte 25 milliónál is több néző követi az eseményeket. 2003 kivételével az új évezredben a Los Angeles-i Staples Center volt a gála helyszíne.

Magyar művész kapta a legtöbb díjat

A díjak kizárólagos gyártója a Billings Artworks cég.

Minden szobrot kézzel formáznak és illesztenek össze, majd bevonják arannyal.

Néhány évvel ezelőtt a régi, kisebb szobrokat át kellett alakítani, mivel az azokhoz használt fémek túl lágyak voltak, és a szobrok könnyen törtek. Az új verzió már nagyobb, tömörebb, és nehezebb lett. Ez az egyike oka annak, hogy a tévéadásban használt szobrok csak kellékek, a valódi díjakat később juttatják el a tulajdonosaiknak.

A legtöbb Grammy-díjat a magyar származású karmester és zongoraművész, Solti György, vagy, ahogy külföldön ismerik, Sir Georg Solti nyerte el, az életművéért járó díjjal együtt összesen 32 darabot.

Az elsőt 1962-ben a legjobb operafelvétel kategóriában Verdi Aida című művével, míg az utolsót 1997-ben Wagner A nürnbergi mesterdalnokok felvételével érdemelte ki.

A hölgyek közül a legtöbbször, 26 alkalommal, Alison Krauss folk és country énekes, hegedűs nyert. A könnyűzenei együttesek között a U2 tartja a rekordot 22 Grammy-díjjal, míg az összes zenekart figyelembe véve a Chicagói Szimfonikusok állnak az első helyen 60 győzelemmel.

Bonyolult jelölési procedúra

A díjra hanglemeztársaságok és magánszemélyek is nevezhetnek zeneszámokat, illetve előadókat. A jelöléseket online regisztrálják, majd kinyomtatva elküldik a National Academy of Recording Arts and Sciences, vagyis az amerikai lemezakadémia részére. Ekkor a 150 tagból álló szakértői csoport felülvizsgálja a nevezetteket, hogy megállapítsák, egyáltalán jogosultak-e a hivatalos jelölésre, illetve kategóriába is sorolják az indulókat.

A számos zenei műfajon kívül négy általános kategória is van: „Az év albuma”, „Az év felvétele”, „Az év dala”, és a „Legjobb új előadó”.

Minden tag kategóriánként csak öt jelöltet támogathat. Végül összesítik a szavazatokat, és minden kategóriában az öt legtöbb szavazatot kapott felvételt lesz a hivatalos jelölt a Grammy-díjra.

Ezután az Akadémia tagjai zárt ajtók mögött megejtik a végső szavazást. A szavazólapokat az egyik legnagyobb független könyvvizsgáló cég, a Deloitte Touche Tohmatsu összesíti. Érdekes, hogy a legtöbb díjjal ellentétben itt lehetséges a holtverseny, eddig 29 alkalommal hirdettek két győztes.

„Őrült katyvasz”

A zsűri tagjai elsősorban szakmai szempontokat vesznek figyelembe, az eladási adatokat, vagy a slágerlistás helyezéseket viszont nem. Éppen ezért gyakran éri az a kritika a Grammyt, hogy nem tükrözi a közvéleményt. Sokak szerint a nagyszabású gála semmi másra nem jó, csupán arra, hogy a zeneipar saját magát dicsérje, miközben a termékeit reklámozza. Azt is kifogásolják, hogy a nyertesek alapvetően a jelölő és szavazó akadémiai tagok társadalmi, politikai és művészeti preferenciáit tükrözik.

Bono, a U2 frontembere például így kommentálta a díjat:

„egy őrült katyvasza az alaposságnak és az abszurditásnak, illetve annak a borzongató felismerése, hogy ami valakinek Mozart, az egy másiknak Vegas.”

bono (forrás: reuters)Bono (Forrás: reuters)

Az Akadémia tagjai a negatív vélemények ellenére semmin nem változtatottak az elmúlt közel 60 évben. Az egyik alapszabályuk, hogy a szervezet integritásának megőrzését szem előtt tartva kell voksolniuk. Szigorúan ügyelnek arra is, hogy semmilyen ajándékot ne fogadjanak el, és mindenki csak a saját szakterületének megfelelő kategóriacsoportokban szavazhat. Úgy tűnik, a taktikájuk bevált, hiszen a kritikák ellenére a Grammy-díj még mindig a zeneipar leghitelesebb márkája.

Botrányok és divatrendőrség

Az eddigi legnagyobb botrány a Grammy történetében a Milli Vanilli együtteshez kapcsolódik. A két „énekes”, Fab Morvan és Rob Pilatus egy lokálban dolgozott táncosként, amikor felfedezte őket egy zenei producer. A csapat bemutatkozó albuma sokszoros platinalemez lett Amerikában, 1990-ben pedig megnyerték a legjobb új előadónak járó szobrocskát is. De még ugyanabban az évben

az egyik koncertjükön beakadt a szalag a magnóban, és a két frontember zavarában egyszerűen lefutott a színpadról.

 fab morvan és rob pilatus (forrás: soultrain.com) Fab Morvan és Rob Pilatus (Forrás: soultrain.com)

Végül az egyik háttérénekesük bevallotta az akkor már nyilvánvaló tényt, hogy mások énekelnek a fiúk helyett. A Grammy-testület azonnal visszavonta a díjat.

Olyan is volt, hogy valaki visszautasította a díjat. Sinéad O’Connort második nagylemezével négy kategóriában is jelölték, ezek közül a legjobb alternatív zenei teljesítményért járót meg is kapta. Ő azonban elutasította a jelöléseket, és a díjat sem vette át. Ennek ellenére mindenhol Grammy-díjas énekesnőként tartják számon.

2013-tól a CBS a korábbi botrányokat elkerülendő magatartási és öltözködési szabályokat írt elő az előadók és a gálán részt vevő közönség számára is.

Ebben többek között szerepel az is, hogy nem viselhetnek túlzottan kivágott hátú ruhát, nem hangsúlyozhatják az intim területeiket, és tilos a feltűnő márkajelzések viselete is. A szabályok betartását a „Grammy divatrendőrség” felügyeli.

További külföldi híreink