Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-16 18:36:00

Halálos lövést kapott az ellenzék egyik támogatója

Halálos lövést kapott az ugandai fővárosban, Kampalában az ellenzék egyik támogatója, miután összecsapások törtek ki egy keddi kampányrendezvény résztvevői és a biztonsági erők között - közölte a rendőrség, valamint a csütörtökön esedékes elnökválasztás egyik ellenzéki jelöltje.

Halálos lövést kapott az ellenzék egyik támogatója
Fotó: Reuters

Fred Enanga rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a biztonsági erők könnygázzal és gumilövedékkel igyekeztek szétoszlatni a Kizza Besigye elnökjelölt támogatóiból álló tömeget, s a rendezvényen egy ember életét vesztette. Ez volt a legsúlyosabb erőszakcselekmény a választási hadjárat három hónappal ezelőtti kezdete óta.

Egy kormányszóvivő hétfőn hangsúlyozta, hogy Kampala központi üzleti negyedében, ahol Besigye hívei összegyűltek, megtiltották a kampányolást.
    
A 1986 óta hivatalban lévő, 71 éves Yoweri Museveni elnök legesélyesebb kihívójának számító Besigye kedden újságíróknak azt mondta, nem hiszi, hogy a február 18-i választás szabad és tisztességes lesz, s arra buzdította támogatóit, hogy dacoljanak a hatóságok törvénytelen rendeleteivel.

fotó: reutersFotó: Reuters
    
Az egyik ilyen tilalom, hogy nem lehet mobiltelefont vinni a szavazóhelyiségekbe, ami egyesek szerint útját állhatja a választások átláthatóságát célzó erőfeszítéseknek. A 59 éves Besigye támogatói azért nem értenek egyet a szóban forgó rendelettel, mert az okostelefonnal rendelkezők rögzíteni tudnák a szavazás során esetlegesen előforduló visszaéléseket.
    
A Nyugat-barát Museveni - aki egy ötéves gerillaháborút követően került hatalomra - a minap azt mondta, hogy a hadsereg "szétzúzza" azokat, akik a nemzetbiztonságot fenyegetik.

fotó: reutersFotó: Reuters
    
A Museveni első kabinetjében belügyminiszter-helyettesként szolgáló Besigye szerint az elnök szavai megfélemlítéssel érnek fel. A nyugalmazott ezredes 2000-ben szakított a kormánnyal arra hivatkozva, hogy nincs demokrácia a hatalmon lévő párton belül.
    
Politikai megfigyelők szerint a 37 milliós lakosságú kelet-afrikai országban egyre többen vannak azok, akik elégedetlenek a magas munkanélküliséggel, valamint az iskolák és kórházak gyatra állapotával, és Musevini távozását akarják.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink