Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-15 16:16:00

„Lézersugaras incidens” miatt visszafordult egy utasszállító gép

A Virgin Atlantic repülőgép New York felé tartó járata egy „lézersugár incidens”után visszafordult a londoni Heathrow repülőtérre – erősítette meg a Virgin Atlantic légitársaság.

„Lézersugaras incidens” miatt visszafordult egy utasszállító gép
Fotó: Reuters

A személyzet egyik tagja azt jelentette a légiforgalmi irányításnak, hogy az egyik pilóta orvosi megfigyelésre kényszerült egy felszállás utáni „lézeres incidenst követően”, írja a BBC, amely közzé is tette a hangfelvételt. A társaság röviddel a VS025 járat felszállása után 20:13-kor elővigyázatosságból visszafordította a gépet. A fedélzeten 252 utas és 15 főnyi legénység tartózkodott.

A Metropolitan Police ezt tweetelte: „a repülőgépnek vissza kellett térnie Heathrowba, miután lézercsapás érte.”

Óvintézkedés

A Virgin Atlantic közölte: a lézerforrás azonosításában együttműködik a hatóságokkal. A légitársaság kijelentette: „számunkra legfontosabb a személyzet és az utasaink biztonsága. A fedélzeten tartózkodóktól elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségért.

„Minden utas éjszakai szállást vehet igénybe, és a lehető leghamarabb folytathatja útját” – ígérte a légitársaság. Egy 2010- ben bevezetett új törvény szerint vád alá helyezhetők azok, akik „bevilágítanak egy repülőgépbe, hogy elvakítsák a pilótát”.

Janet Alexander kereskedelmi pilóta szerint nagyon veszélyes lézersugárral bevilágítani a pilótafülkébe. „Ez a probléma sajnos egyre gyakrabban fordul elő” – tette hozzá.
„Ez nagyon hasonlít a villámcsapásra, mivel nagyon hirtelen, nagyon, nagyon erős fény, amely alapvetően elkápráztat” – fogalmazott.

„És, persze, egy rossz irányba célzott sugár tartósan károsíthatja valaki látását” - figyelmeztetett. Az Egyesült Királyságban 2015 januárjától júniusáig összesen 414 ’lézerincidensről’ számoltak be a Polgári Légiközlekedési Hatóságnak (CAA).
Közülük a legtöbb a londoni Heathrow repülőtéren volt. Ebben az időszakban 48 esetet jelentettek.

2014-ben 1440 incidens történt az Egyesült Királyságban, ebből pedig – a CAA jelentése szerint – 168 eset a Heathrow-n.

Az USA-ban, a CNN tavaly novemberben egy éjszaka alatt 20 incidensről számolt be.

atv.hu / BBC

További külföldi híreink