Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-15 12:36:00

Kórházat bombáztak Szíriában, 9 ember meghalt

Légicsapások értek Szíria északi részén hétfőn egy kórházat, amelyet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet támogat. A csapásokban meghalt kilenc ember, köztük egy gyermek - jelentette egy civil szervezet.

"Egy olyan kórház volt a bombázások célpontja, amelyet az MSF támogat. A kórházat magába foglaló épület teljesen romba dőlt" - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni központú szíriai aktivistahálózat párizsi szóvivője. Az OSDH szerint a támadást valószínűleg orosz gépek hajtották végre, és a halálos áldozatokon túl több tucatnyi sebesültje is van.

Egy, a helyszínen dolgozó aktivista szerint a kórház teljes személyzete meghalhatott a támadásban. Elmondta, hogy a négyemeletes épület korábban cementgyár volt, abból alakították át kórházzá.

Az MSF szíriai missziójának vezetője, Massimiliano Rebaudengo megerősítette a légitámadás tényét, és az AFP hírügynökségnek azt mondta: két támadás volt két-két rakétával és néhány percnyi különbséggel, tehát négy rakéta csapódott be az épületbe. A kórház személyzetének legalább nyolc tagja eltűnt. "Szándékos támadás történt egy egészségügyi intézmény ellen. A kórház lerombolása azt jelenti, hogy a térségben élő mintegy 40 ezer ember mostantól nem jut egészségügyi ellátáshoz" - jelentette ki Rebaudengo.

Egy török biztonsági forrás szerint a kórházat hét rakéta érte, és a civil halálos áldozatok száma legalább 14.

A kórház az Idlíb tartománybeli Mááret an-Númán közelében, Hadíje helységben van, Damaszkusztól 280 kilométerrel északra. Ötvennégy fős személyzet dolgozott a kórházban, és 30 ágyat, két műtőt, egy sürgősségi szobát és egy ambuláns rendelőt tartottak fent benne. Az MSF 2015 óta támogatta a kórházat egészségügyi felszerelésekkel és finanszírozással. Az MSF 153 kórházat támogat Szíriában, amelyek közül csak idén ötöt ért katonai támadás.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink