Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-15 21:31:00

Családtagjaik mellett kampányolnak a volt amerikai elnökök

George W. Bush volt elnök öccse, Jeb Bush, Bill Clinton volt elnök pedig felesége, Hillary Clinton mellett kampányol Dél-Karolinában. Jeb Bush a republikánusok, Hillary Clinton pedig a demokraták elnökjelölt-aspiránsa.

Családtagjaik mellett kampányolnak a volt amerikai elnökök
George W. Bush volt elnök öccse, Jeb Bush mellett kampányol. (Fotó: Reuters)

Először kampányol az öccse mellett George W. Bush volt elnök: Dél-Karolinában, Charleston városában csatlakozik a republikánusok egyik elnökjelölt-aspiránsához. Jeb Bush mostanáig nem ért el átütő eredményt: az elnökjelöltségre aspiráló republikánus politikusok között a negyedik-ötödik helyen szerepel a népszerűségi és a támogatottsági rangsorban. Ráadásul szombaton,

a republikánus elnökjelöltségre pályázók országos televíziós vitájában Donald Trump, a milliárdos vállalkozó mélyütéseket is "bevitt":

éppen a bátyja, George W. Bush elnöki tevékenységét rótta fel Jeb Bushnak, amet "kövér hazugságnak" nevezte az iraki inváziót és odavágta a volt floridai kormányzónak, hogy végül is a bátyja elnökségének idejében dőltek le terrortámadás miatt a Világkereskedelmi Központ tornyai New Yorkban.

donald trump egy dél-karolinai rendezvényén. (fotó: reuters)Donald Trump egy dél-karolinai rendezvényén. (Fotó: Reuters)
Jeb Bush maga is megvédte a bátyját, és általában a családtagjait Trump támadásaitól, szóvivője, Kristy Campbell pedig közleményben tudatta, hogy a volt elnök "hihetetlen mértékben" támogatja öccse kampányát. Rádiós reklámszpotokban egyébként már a múlt héten hallatta a hangját Dél-Karolinában.

Elemzők nem mulasztják el megemlíteni, hogy ez a szövetségi állam mindig is Bush-párti volt:

mind George W. Bush, mind az édesapja, George H. Bush Dél-Karolinában megnyerte az előválasztást. A mostani kampányban Jeb Bushhoz Dél-Karolinában is csatlakozik az édesanyja, Barbara Bush.

Bill Clinton is Dél-Karolinába kampányol felesége mellett

Dél-Karolinában kampányol egy másik ex-elnök is: Bill Clinton, aki természetesen a felesége, Hillary Clinton kampányát próbálja erősíteni.

"A családtagok kampányolása példa nélküli és egyfajta showműsort kínál a választóknak"

- kommentálta a volt elnökök kampányát a Politico című lapnak Jaime Harrison, a Demokrata Párt dél-karolinai elnöke. Hozzátette ugyanakkor, hogy a családtagok intenzív kampányolásának megvan a kockázata is. Tény, hogy George W. Bush - bár a republikánus táborban 77 százalékos a támogatottsága - már évtizede nem járt kampánykörúton.

hillary clinton is dél-karolinában kampányol. (fotó: reuters)Hillary Clinton is Dél-Karolinában kampányol. (Fotó: Reuters)
S Bill Clinton is hiába támadta Hillary Clinton vetélytársát, Bernie Sanderst azzal, hogy "a kis ügyek bajnoka, a nagy ügyek ellensége", a vermonti szenátor toronymagasan megnyerte az előválasztást New Hampshire-ben, ahol Hillary Clinton veresége nagy arányú volt.

Dél-Karolinában a republikánus elnökjelölt-jelöltek között pillanatnyilag Donald Trumpnak van jelentős előnye, demokrata oldalon pedig Sanders és Clinton fej-fej mellett halad.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink