Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-15 07:50:00

A vállalkozó, aki milliókat keres a gyerekek dolgoztatásával

Xavier Lopez Ancona gyerekként arról álmodott, hogy egy nap elnök lesz. Úgy tűnik, az álma végül valóra vált.

A vállalkozó, aki milliókat keres a gyerekek dolgoztatásával

Xavier Lopez Ancona az alapítója és elnöke Kidzániának, egy tematikus parknak, ahol a gyermekek különböző szerepekbe bújva próbálhatják ki a felnőttek világát. A park egyfajta mini városként működik, van saját nyelve, pénzneme és szabályai.

A valós világ által inspirált parkokban a gyermekek a felnőttekhez hasonlóan különböző munkákat végezhetnek, amiért Kidzókat kapnak – ez a fantáziavilág pénzneme – amit később játékokra és más kalandokra elkölthetnek.

A parkba látogató gyermekek a legváltozatosabb munkákban vehetnek részt a szemétgyűjtéstől kezdve a fogápoláson keresztül a tűzoltásig. Dolgozhatnak színházakban, éttermekben, rádióállomáson és pilótafülkében is. 

A mini városok a valós világot másolják mindössze egy változtatással: Kidzániában a dolgok kétharmad akkorák, mint a normális méret.

Mióta az első tematikus parkot megnyitották 1999-ben a mexikói Santa Fében, az üzlet robbanásszerűen növekszik.

Mára a világ 18 országában összesen 21 tematikus park található, a legfrissebb 2014-es adatok alapján összesen 42 millió ember látogatott el ezekbe. A cég éves bevétele elérte a 400 millió eurót, az alkalmazottainak a száma pedig a 11 ezret.

Az 50 éves Lopez korábban nem tervezte, hogy saját vállalkozást indít. Gyermekei sincsenek. Célja mindössze annyi volt, hogy a gyermekeket felkészítse a valós világra.

„Készülj fel egy jobb világra!” – szól a park szlogenje.

„Azt gondolom, hogy a gyermekek megérdemelnek egy jobb világot. Kidzániában a kreativitás adja a szabadságot és a boldogságot” – vélekedett Lopez.

atv.hu / BBC

További külföldi híreink