Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-13 17:19:00

Több mint ötezer várandós nő zikafertőzött Kolumbiában

Több mint ötezer várandós nő zikafertőzött Kolumbiában - közölte a dél-amerikai ország nemzeti egészségügyi intézete szombaton.

A kolumbiai fertőzötteknek a száma 31 555, közülük 5013-an várandós nők. Egy hét alatt 23 százalékkal nőtt a zikafertőzöttek száma és 57,8 százalékkal több terhes nő szervezetében mutatták ki a zikavírust az intézet adatai szerint. 

A zikavírus rohamos terjedésével Brazíliában felmerült a gyanú, hogy a kórokozó okozza a kisfejűséget (mikrokefáliát) a csecsemőknél. Egyértelmű összefüggést egyelőre nem sikerült bizonyítani. A brazil kormány szombati tájékoztatása szerint a legnagyobb latin-amerikai országban 5079-re emelkedett a mikrokefáliában szenvedő csecsemők száma.

Kolumbiában eddig nem mutattak ki zikavírushoz kötődő kisfejűséget - közölték a hatóságok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikaláz megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a szúnyogok terjesztette zikaláz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

MTI

További külföldi híreink