Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-12 21:04:00

Terroristák megtámadtak egy ENSZ támaszpontot, halottak

Fegyveresek és öngyilkos merénylők támadták meg az ENSZ mali missziójának (MINUSMA) támaszpontját az ország északkeleti részén fekvő Kidalban pénteken; legalább öt guineai kéksisakos békefenntartó meghalt és mintegy 30-an megsebesültek - közölte a világszervezet.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár "háborús bűncselekménynek" minősítette a támadást.

A MINUSMA szerint aknavető gránátokat lőttek a támaszpontra és egy gépkocsiba rejtett pokolgépet is működésbe hoztak a támadók. Olivier Salgado, a misszió szóvivője szerint lövéseket is lehetett hallani.

Röviddel a kidali támadást követően Timbuktu közelében három mali katonát öltek meg egy rajtaütésben - közölte a mali hadsereg szóvivője.

Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista lázadók szállták meg, és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották, céljuk a központi kormány megdöntése volt. Egy francia vezetésű hadművelettel űzték ki őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és az ott maradt francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.

A támadások elkövetőjeként még egyetlen szervezet sem jelentkezett. A térségben tuareg szeparatisták is tevékenykednek, akik szerint viszont a pénteki terrortámadásokért iszlamista szélsőségesek felelősek.

MTI

További külföldi híreink