Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-12 19:01:00

Korlátozhatják az útlevél nélküli utazást a schengeni zónán belül

A menekülthullám és a görög határvédelem miatt korlátozhatják az útlevél nélküli utazást a schengeni zónán belül.

Az AP hírügynökség ezt egy titkos uniós dokumentumok alapján írja. Az irat szerint a tagországok adott esetben bevezethetik a határellenőrzést akár hosszabb ideig is.

Görög kudarc

Az Európai Unió Tanácsa pénteken hivatalosan is felszólította Görögországot, hogy három hónapon belül szüntesse meg a schengeni határai védelmében mutatkozó komoly hiányosságokat, máskülönben a tagállamok hosszabb időre visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határok mentén.

Név nélkül nyilatkozó uniós tisztségviselők elmondták, a döntést Athén heves tiltakozása ellenére fogadták el az EU-tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek pénteki tanácsülésén (Ecofin).

Az ülésen ötven ajánlást fogalmaztak meg a görög hatóságok számára, és amennyiben Görögország a megjelölt időn belül nem tenne ezeknek eleget, akkor a schengeni egyezmény értelmében a belső határok mentén fekvő tagállamoknak lehetőségük lenne rá, hogy akár két évre visszaállítsák a határellenőrzést. Szakemberek szerint nem valószínű, hogy a gazdasági nehézségekkel küzdő dél-európai ország teljesíteni tudja ezeket az előírásokat.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink