Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-10 06:31:00

New Hampshire: Trump és Sanders vitte a prímet

Republikánus oldalon Donald Trump New York-i milliárdos, a demokratáknál pedig Bernie Sanders vermonti szenátor győzelmét mutatják az első részeredmények az észak-keleti New Hampshire államban kedden megtartott első amerikai előválasztáson.

A szavazatok 92 százalékos feldolgozottsága mellett Bernie Sanders a voksok 60 százalékával vezetett a szavazók 38 százalékának bizalmát megszerző Hillary Clinton előtt.

A volt first lady és külügyminiszter elfogadta demokrata vetélytársa, Sanders győzelmét.

A republikánusoknál Donald Trump a 92 százalékos feldolgozottságot mutató adatok szerint a szavazatok 35 százalékát tudhatta magáénak, míg John Kasich 16 százaléknál tartott. A harmadik helyre Ted Cruz  jött fel, 12 százalékos eredménnyel.

Helyi idő szerint este 7 órakor zárt a legtöbb szavazóhelyiség New Hampshire-ben - ahol hagyományosan az amerikai elnökjelölt-választás hosszadalmas és bonyolult folyamatának első előválasztását tartják -, s alig ötven perc múltán már érkeztek az első részeredmények.

Mindegyik elnökjelölt-aspiráns a kampányközpontban várta az eredményeket. Donald Trump kampányközpontjában a hívek már kora este győzelmi partit tartottak, pezsgőt bontottak és Trumpot éljenezték, míg Bernie Sanders választási eredményváróján lemezlovas felelt a hangulatért. A legtöbb újságíró azonban nem rájuk volt kíváncsi, hanem Hillary Clintonra, akinek kampány központjánál hosszú sorok kígyóztak.

john kasichJohn Kasich

A politikusnő a férjével, Bill Clinton volt elnökkel és lányukkal, Chelsea-vel várta az eredményeket, és már este 8-kor gratulált vetélytársának, Bernie Sandersnek, elismerve ezzel a saját vereségét.

A republikánus elnökjelölt-aspiránsok táborában az utolsó két helyen Carly Fiorina üzletasszony és Ben Carson sebészprofesszor áll, valamivel több mint 4, illetve 2 százalékos támogatottsággal.

Ami viszonylagos meglepetést okozott: Donald Trump után a második helyre John Kasich ohiói kormányzó, majd harmadiknak Ted Cruz volt floridai kormányzó jött fel.

A republikánus táborban csalódottnak tartott Marco Rubio floridai szenátor kampány-szóvivője útján jelezte, hogy bár a tervek szerint New Hampshire-ből egyenesen Dél-Karolinába indult volna, de mégis inkább visszatér Washingtonba, hogy részt vegyen az Észak-Korea elleni szankciókról szóló kongresszusi szavazáson.

hillary clintonHillary Clinton

Clinton nem adja fel, küzdelmet ígért

Hillary Clinton harcias beszédben bíztatta híveit, s a maga részéről további kemény küzdelmet ígért kedden, nem sokkal azután, hogy New Hampshire államban vereséget szenvedett demokrata vetélytársával szemben az idei amerikai elnökválasztási folyamat első előválasztásán.

Beszédében Clinton azt hangoztatta, hogy Bernie Sanders vermonti demokrata szenátor és az ő céljai egybeesnek, ő is a Wall Street befolyása ellen küzd.
    
A vereség ellenére éljenző híveinek tömege fogadta Clintont, amikor beszédet mondott New Hampshire-ben.

 
"Nem találnak nálamnál keményebben küzdő politikust, ugyanazt akarjuk, Bernie Sanders is, én is, hogy például a gyanús pénzek kikerüljenek a politikából és a kampányból, s hogy a Wall Streetnek ne legyen befolyása a politikára" - bíztatta híveit a volt amerikai külügyminiszter egy órával azután, hogy az első részeredmények nyomán elismerte vereségét.

Miután gratulált vetélytársának, elismételte eddigi kampányának fő elemeit: az úgynevezett tiszta energiáért folytatandó küzdelmet, a nők egyenrangúságának és egyenlő javadalmazásának szükségességét, valamint az azonos neműekhez vonzódók jogainak fontosságát.
    
"Én mindig az emberi jogokért, az egyenlő jogokért és lehetőségekért küzdöttem, ezért vagyok itt" - fogalmazott beszédében Clinton. További küzdelmet ígért, mondván: tudja, hogy még sok a tennivalója, elsősorban a fiatal választók körében. "Még mindig szeretem New Hampshire-t" - mondta Clinton.
    
Közben, az eredmények feldolgozásának előre haladtával, Clinton hátránya nem hogy csökkenne, hanem növekszik.

bernie sandersBernie Sanders

Sanders kikelt a Wall Street ellen

Megköszönte híveinek a támogatást kedd éjjel a New Hampshire-i, első előválasztáson demokrata oldalon győzelmet arató Bernie Sanders, egyúttal jóindulatúnak minősítette pártbéli vetélytársa, Hillary Clinton gratulációját.

A 74 éves vermonti szenátor szerint győzelme annak köszönhető, hogy nagyon sokan akarnak változást az országban, és ezért nagyon sokan tenni is hajlandóak, azaz elmentek szavazni.

    

Sanders szerint a New Hampshire-i választás bebizonyította, hogy az emberek megértették kampányának üzenetét: azt, hogy a kormány a népé, és nemcsak maroknyi gazdag emberé. "Nem engedhetjük meg, hogy a Wall Street és a milliárdosok kasztja megvásárolja a választásokat" - fogalmazott a politikus, s hozzátette, hogy az amerikaiak - politikai felfogásuktól függetlenül - értik, hogy a demokrácia nem erről szól.
    
Sanders mélyen meghatottnak mondta magát, hogy ilyen sokan támogatták kampányát. Adatokat sorolt, amelyek szerint több mint 1,8 millióan küldtek kampányának adományt, átlagosan 27 dollárt. "Az amerikai történelem eddigi legnagyobb civil vállalkozása volt ez" - mondta Sanders.
    
Ezt követően - Clintonhoz hasonlóan - felsorolta megannyi választási ígéretét: például az általános egészségbiztosítást, az olcsó oktatást, az egyenlő jogok garantálását nőknek és különböző etnikai csoportoknak. Külpolitikáról szólva emlékeztetett arra, hogy ő annak idején nem szavazta meg az iraki inváziót, s a jelenlegi külpolitikai helyzetben is nemzetközi egyeztetést és összefogást szorgalmazna, ha ő lesz az elnök.

donald trumpDonald Trump

"A világ megint tisztel majd bennünket, higgyenek nekem"

"Amerikát ismét naggyá tesszük" - jelentette ki kedd esti beszédében a New Hampshire-i előválasztást a republikánus oldalon megnyerő Donald Trump.

A manchesteri kampányközpontjában ismert szlogenjével emelvényre lépő New York-i milliárdos beszédét újra és újra megszakította az ünneplő hívek tapsa, és "Amerika, Amerika" skandálása.

    

Trump gratulált Bernie Sandersnek, aki a demokrata táborban nyerte meg a New Hampshire-i szavazást, de rögtön hozzátette, hogy "Sanders eladná, elajándékozná az országot".
    
Rövid beszédében azt fejtegette, hogy a politikusok Washingtonban jó kis megállapodásokat kötnek, többnyire saját hasznukra is, de ha ő lesz az Egyesült Államok elnöke, akkor a politikai alkuk hasznát az emberek látják majd. Elnöksége esetére a többi között Barack Obama elnök egészségbiztosítási reformjának eltörlését ígérte, s az amerikai katonai képességek fokozását.
    
"A világ megint tisztel majd bennünket, higgyenek nekem" - fogalmazott.

atv.hu

További külföldi híreink