Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-09 08:56:00

Vonatkatasztrófa Németországban: 10 halott, 108 sérült

Két Meridian személyszállító vonat ütközött frontálisan Bad Aibling közelében Németországban. A baleset okát egyelőre nem tudják.

Az ütközés következtében az egyik vonat kisiklott, a rendőrség több halottról és számtalan sérültről számolt be - derül ki  az RT beszámolójából.

Jürgen Thalmeier rendőrségi szóvivő a Rosenheim24-nek elmondta, "sokan meghaltak a balesetben". A reggel 6 óra 45 perc körül történt balesetben 108 ember megsérült, 18-an súlyosan.

A baleset a Holzkirchen és Rosenheim vasútállomások között történt. A vonatokon többnyire munkába tartó ingázók utazhattak, gyerekek a farsangi iskolai szünet miatt valószínűleg nem voltak köztük.
    
A Bayerische Rundfunk bajor tartományi közszolgálati műsorszolgáltató társaság és a helyi hírportálok jelentései szerint a személyszállító vonatok több kocsija kisiklott.  

Nyolc mentőhelikopter szállt le a helyszín közelében. 

Frissítés - 9:08 - Nyolc halottról tudnak

A német Spiegel és a Bild is arról számolt be, hogy néhány szemtanú két holttestet is látott a kisiklott vonatoknál. Később a rendőrség már 8 halálos áldozatról számolt be, valamint 150 sérültről.

Frissítés - 9:45 - Pontos adatok: 8 halott, 15 életveszélyes, 40 súlyos, 100 könnyebb sérült

A helyi rendőrség pontos adatokat közölt a sérültek és halottak számáról. Az aktuális adatok alapján 8 halottról, 15 rendkívül súlyos, 40 súlyos és 100 könnyebb sérültről tudnak a bajor hatóságok. 

Frissítés - 12:15 - Technikai hiba, vagy emberi mulasztás?

lexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter és Joachim Herrmann bajor belügyminiszter délben felkereste a baleset helyszínét.

Alexander Dobrindt röviddel a szemle előtt tett sajtónyilatkozatában szörnyű katasztrófának nevezte a történteket, és a szövetségi kormány nevében kifejezte együttérzését az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak. Elmondta: a soron következő vizsgálatoknak kell majd megállapítaniuk, hogy technikai hiba vagy emberi mulasztás okozta-e a balesetet.
    
A felső-bajorországi rendőrség külön telefonvonalat létesített az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak. A mentési munkálatok vezetői a szövetségi közlekedési miniszterrel és a tartományi belügyminiszterrel együtt délután sajtótájékoztatót tartanak.

Frissítés - 13:08 - Kilencre nőtt a halottak száma

A bajorországi rendőrség is megerősítette, hogy sajnos 9-re nőtt a vonatszerencsétlenség halálos áldozatainak a száma. 

Frissítés - 13:27 - Nincs hír magyar érintettről

A külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint egyelőre nincs információ magyar érintettről a kedd reggeli németországi vonatbalesetben, a müncheni főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll a német hatóságokkal.

Szijjártó Péter egy más témában tartott sajtótájékoztatón a legutóbbi hírek szerint kilenc halálos áldozatot követelő baleset kapcsán elmondta: utasította a müncheni főkonzulátust, hogy lépjen kapcsolatba az illetékes német szervekkel. A mentési munkálatok jelenleg is zajlanak, és egyelőre nincs hír magyar érintettről, de ennek lehetőségét nem lehet kizárni - magyarázta.
    
A tárcavezető hangsúlyozta: folyamatosan kapcsolatban állnak a hatóságokkal és a minisztérium honlapján közzétették a főkonzulátus elérhetőségét.

Frissítés - 18:30 - Tovább nőtt a halottak száma

A nap folyamán az egyik sérült meghalt kórházban, így tízre emelkedett a vonatkatasztrófa halálos áldozatainak száma - közölte a felső-bajorországi rendőrség.
    
Egy embert még keresnek az egyik szerelvény roncsai között. "Kevés remény van arra, hogy élve ki tudjuk emelni" - mondta egy rendőrségi szóvivő.

Frissítés - 20:54 - Emberi mulasztás?

A vizsgálat első eredményei szerint emberi mulasztás okozta a keddi bajorországi vonatbalesetet, amelyben tíz ember meghalt - írta a dpa német hírügynökség kedden este, "megbízható forrásból" származó értesülésre hivatkozva. Arról egyelőre nem tudni, hogy ki követett el hibát az első vizsgálatok szerint.

atv.hu

További külföldi híreink