Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-04 21:39:00

ENSZ: Továbbra is sok gyereklányt kényszerítenek házasságkötésre Iránban

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága csütörtökön közzétett beszámolójában elítélte, hogy továbbra is nagyon sok tízéves vagy még fiatalabb gyereklányt kényszerítenek házasságkötésre Iránban.

ENSZ: Továbbra is sok gyereklányt kényszerítenek házasságkötésre Iránban
Fotó: Reuters

A világszervezet azt is nehezményezte, hogy az Iszlám Köztársaságban tolerálják a tízévesnél fiatalabb lányokkal létesített szexuális kapcsolatot.

A bizottság beszámolója szerint a jelenségért a közel-keleti országban érvényben lévő, "a fiatal lányokat hátrányos helyzetbe hozó jogszabályok és közpolitikák" tehetőek felelőssé. Az ENSZ bírálta, hogy

az iráni hatóságok engedélyezik a kilencéves lányokkal folytatott szexuális kapcsolatot, és nem büntetik a fiatalkorúak elleni szexuális visszaéléseket.

A jelentést készítő szakértőket "súlyosan aggasztja", hogy az iráni polgári törvénykönyv arra kötelezi a nőket és a fiatal lányokat, hogy férjük szexuális igényeit bárhol és bármikor elégítsék ki,s ez gyakorlatilag legitimálja a házastársi erőszakot és a szexuális visszaéléseket.

A bizottság ugyancsak nehezményezte, hogy az országban a halálbüntetés kiskorúakra is kiszabható. Bernard Gastaud, a beszámolót készítő szakértők egyike megerősítette, hogy kis számban ugyan, de gyerekeket is végeztek ki Iránban.


A dokumentumban a világszervezet elítélte a különféle bűncselekmények elkövetésével vádolt kiskorúakkal szembeni kegyetlen bánásmódot, kínzást vagy az erőszak más formáit.

A bizottság nehezményezte azt is, hogy jogszabályi tilalom ellenére a térségben - beleértve Kurdisztánt és Azerbajdzsán nyugati részét is -

továbbra is elterjedt a női nemiszerv-csonkítás.

Ugyancsak szót emelt az ENSZ a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LGBT) közösségébe tartozó kiskorúak "meggyógyítása" érdekében Iránban bevetett elektrosokk-terápia, gyógyszeres vagy hormonális kezelés ellen.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink