Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-04 14:29:00

Brutalitásba torkollt az országos sztrájk Görögországban

Könnygáz, molotov koktél és tűz mindenütt - ez a görögországi sztrájk mérlege. Százezrek tüntettek csütörtökön Görögországban a kormány által tervezett nyugdíjreform és adóemelések elleni tiltakozásul. A fővárosban mintegy 50 ezer fő részvételével zajló megmozduláson összecsapások törtek ki randalírozó fiatalok és a rendőrség között.

Brutalitásba torkollt az országos sztrájk Görögországban
Az összecsapás Athén utcáin (Fotó: Reuters)

Ahogy már korábban is fenyegettek a görög szakszervezetek, végül beváltották ígéretüket, és általános, 24 órás sztrájkba lépett az állami és a magánszektor dolgozóit képviselő két legnagyobb szakszervezeti tömörülés közel 2 millió tagja - írja az RT.

A sztrájk miatt nem nyitottak ki az üzletek, a benzinkutak, nem dolgoznak a taxisok, az árufuvarozók, nem üzemelnek a kompok, továbbá nem vették fel a munkát az ügyvédek, az adóhivatalok, önkormányzatok és a kórházak dolgozóinak egy része sem. Továbbá az iskolák is zárva maradtak. A sztrájk a nemzetközi légi közlekedést nem érinti.

forrás: reutersForrás: Reuters
Közel 50 ezer görög vonult a nemzeti parlament elé csütörtökön. A tömegből azonban egy fiatalokból álló társaság kiszakadt, akik kövekkel és molotov koktélokkal támadtak a tüntetést biztosító rendőrökre.

A hatásgok emberei pedig könnygázzal és a tömegoszlatáshoz szükséges gránáttal válaszoltak - mondta egy szemtanú a Reuters hírügynökség helyi tudósítójának.

A tüntetés kiváltó okaként a szervezők az újonnan kihirdetett reformokat említik, amelyek a Görögországnak nyújtandó harmadik pénzügyi hitel előfeltétele.

forrás: reutersForrás: Reuters

A jobboldali kormány nyugdíjcsökkentést, a nyugdíjkorhatár emelését, valamint a tb-járulék növelését készül bevezetni. Kritikusok azonban attól tartanak, hogy ezekkel az új "reformokkal" a családok bevételeinek kétharmadát elveszthetik. Szakértők egyenesen úgyv élik soha nem látott módon meg fog nőni a munkanélküliek száma.

A görög média szerint a mostani az utóbbi évek egyik legnagyobb szabású tiltakozó megmozdulása az országban.

Az Alekszisz Ciprasz vezette kormánykoalíciónak szűk többsége van a parlamentben, s megfigyelők szerint nem lesz könnyű dolga a nyugdíjreform keresztülvitelével. A választók ugyanis számos képviselőt arra szólítottak fel, hogy ne támogassa a tervezetet, amivel viszont egy újabb politikai válságba taszíthatják az országot.

atv.hu

További külföldi híreink