Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-04 05:10:00

A francia elnök volt élettársát készül kinevezni külügyminiszterré

Volt élettársát és négy gyermekének anyját, Ségolene Royal francia környezetvédelmi minisztert tervezi kinevezni Francois Hollande államfő február közepén külügyminiszternek - értesült szerdán a tárca várományosához közeli forrásból a Paris Match című hetilap honlapja.

A francia elnök volt élettársát készül kinevezni külügyminiszterré
Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter (Fotó: Reuters)

A 2017-es elnökválasztásra való felkészülés jegyében Franciaországban tíz nap múlva várható az utolsó kormányátalakítás, amelynek során Laurent Fabius, a francia diplomácia jelenlegi vezetője a magazin szerint átveszi az alkotmánytanács irányítását. Az ő helyére kerülhet az elnök volt élettársa, aki a 2007-es elnökválasztás baloldali jelöltje volt, de kikapott jobboldali riválisától, Nicolas Sarkozytől.

Francois Hollande már a novemberi párizsi klímakonferencia előtt felajánlotta a tisztséget gyermekei anyjának,

aki a lap forrása szerint a klímatalálkozónak köszönhetően nemzetközi ismertségre tett szert, és annak ellenére, hogy majdnem tíz éve szétváltak az útjaik, nagyon jó viszonyban van az államfővel.

francois hollande és ségolene royal a párizsi klímacsúcson (fotó: reuters)Francois Hollande és Ségolene Royal a párizsi klímacsúcson (Fotó: Reuters)
Francois Hollande és Ségolene Royal közel harminc évig éltek együtt. A jelenlegi elnök politikai karrierje 25 éven át volt élettársának árnyékában folyt. A francia elitképzőnek számító egyetemen, az ENA-n ismerkedtek meg 1979-ben, s ez érzelmileg és politikailag is meghatározta mindkettőjük karrierjét. Együtt lettek képviselők, a nyolcvanas években a francia politikai élet legismertebb párja voltak, de miközben Royal több miniszteri tisztséget is betöltött szocialista kormányokban, Hollande elnökké választásáig a háttérből irányította a Szocialista Pártot. Útjaik 2007-ben váltak szét.     

Ségolene Royal 2014 áprilisában lett a francia kormány tagja,

s azóta rendszeresen elkíséri Francois Hollande-ot külföldi útjaira. A klímakonferencia nyitónapján pedig az államfővel és Laurent Fabius külügyminiszterrel együtt fogadta a 150 állam- és kormányfőt. Hétfőn pedig ő fogadta Raúl Castro kubai elnököt hivatalos párizsi látogatása első állomásán, az Ismeretlen Katona sírjánál.

A többi posztot illetően a Paris Match szerint szinte biztosnak tűnik, hogy Manuel Valls marad a miniszterelnök és Emmanuel Macron gazdasági miniszter is a helyén marad.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink