Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-04 07:29:00

Ted Cruz: a szenátor, aki legyőzte Donald Trumpot

Ted Cruz győzött a republikánusok iowai jelölőgyűlésén, a konzervatív texasi szenátor jelentős különbséggel gyűrte le vetélytársait. A győzelme az államban izgalmat és némi megkönnyebbülést okozott. Ismerje meg a különc szenátor legfontosabb irányelveit!

Ted Cruz: a szenátor, aki legyőzte Donald Trumpot

Az iowai választáson Cruz kapta a szavazatok 28 százalékát, így négy ponttal előzte meg Trumpot, és öttel Marco Rubio szenátort. De ki is az a Ted Cruz?

Curz Kanadában, Calgaryban született 1970-ben, de Texasban nőtt fel. Édesanyja, Eleanor Cruz programozó, édesapja, Ted Cruz pedig egy kubai menekült, aki azután szökött át Amerikába, hogy hazájában bebörtönözték és megkínozták.

Ted Cruz két magángimnáziumba is járt, majd közpolitika szakon folytatta a tanulmányait a Princeton Egyetemen, ahol több díjat is nyert, ezután pedig jogot tanult a Harvardon.


Jogi karrierjében számos sikert ért el, például ő képviselte az amerikai Nemzeti Lőfegyver Társaságot (NRA) Bill Clintonnal szemben az 1990-es években. 

2001-ben nősült meg, feleségével, Heidivel két lányuk van, Catherine és Caroline.

ted cruz és a családjaTed Cruz és a családja

Jogászból lett politikus

1999-ben lépett be a politikai életbe, amikor politikai tanácsadóként részt vett George W. Bush elnöki kampányában, és a jogi procedúrákban is segítette, amikor Floridában újraszámolták a szavazatokat. Miután Bush hivatalba lépett, Cruz helyettes főügyészként dolgozott, 2003-ban pedig kinevezték Texas állam legfőbb államügyész-helyettesévé.

Ekkor is folytatta a szabad fegyverviselés melletti kampányolást, például alkotmányellenesnek nevezte, amikor Washingtonban betiltották a kézifegyvereket, 

és a texasi parlament Tízparancsolat emlékművénél, „Isten előtt” megfogadta, hogy tovább harcol az elvei mellett. 2008-ban visszatért a jogi magánpraxisához.  

Mit ér el a politikában?

Sarah Palin és más prominens jobboldali politikusok támogatásával 2012-ben választották meg Texas republikánus szenátorává. A tisztség betöltése alatt 25 törvényjavaslatot támogatott, többek között meg akarta akadályozni az illegális lőfegyvervásárlás elleni szigorúbb fellépést.

sarah palinSarah Palin

Többször tett kemény megjegyzéseket Barack Obamára, többek között „a radikális iszlám legfőbb pénzelőjének” nevezte az elnököt az Iránnal kötött nukleáris megállapodás után. 

Obama felháborítónak minősítette ezt az állítást. Cruz korábban azzal vádolta az elnököt, hogy „nyíltan sóvárog az Alkotmány és a köztársaság elpusztítására”, amit szerinte Obama tervezett bevándorlási reformja is bizonyít. Curz 2013-ban jelentette be, hogy indul az idei elnökválasztáson.

Fegyverviselés és halálbüntetés

Curz kampányoldalán az egyik legfőbb kérdés a fegyverviseléssel kapcsolatos. Az elnökjelölt-aspiráns szerint „amikor az állampolgároktól elveszik a jogot, hogy megvédjék magukat, megszűnnek szabadnak lenni”. Szerinte most, amikor a radikális iszlám terroristák támadást terveznek az amerikaiak ellen a saját földjükön, még fontosabb a biztonsághoz és a szabadsághoz való jog, mivel csak így védhetik meg a családjukat, és a közösségüket.

Jogi esetekre hivatkozva Cruz megfogadta, hogy megválasztása esetén folytatja a harcot a tilalmak és korlátozások meglazítása mellett.


„Azzal nem csökkentjük az erőszakos bűncselekmények számát, ha elvesszük a törvénytisztelő polgároktól annak a jogát, hogy megvédjék magukat és a családjukat” 

– mondta.

Cruz azt is kijelentette, hogy mindent megtesz azért, hogy megakadályozza az alkotmánymódosításokat, és határozottan támogatja a halálbüntetést.

ted cruzTed Cruz

Abortusz, azonos neműek házassága

Cruz saját bevallása szerint „erősen elkötelezett az élet mellett”, és csak akkor engedélyezné az abortuszokat, amikor az anya élete veszélyben van. Egy abortuszellenes gyűlésen „Isten értékes ajándékának” nevezte az életet. Elérte, hogy Texasban a nők egészségének védelmére hivatkozva bezárják az abortuszklinikák háromnegyedét. A honlapján megígérte, hogy megválasztása első napján vizsgálatot indít a Planned Parenthood ellen.

A szenátor nyíltan ellenzi az azonos neműek házasságát és bejegyzett élettársi kapcsolatát is. „A házasság egy férfi és egy nő közötti szentség, ami évezredek óta erősíti a társadalmat, és fent kell tartanunk a házasság igazságát” – írta.

Külpolitika

Cruz nem zárkózik el attól, hogy beavatkozzanak a háborúkba, vagy „ellenségeket” szerezzenek. Megfogadta, hogy hatályon kívül helyezi az iráni egyezséget, növeli a fegyveres erők költségvetését, valamint megállítja az Afganisztánból való kivonulást. Korábban többször is utalt arra, hogy Obama és az elődje felelősek az Iszlám Állam és más terrorcsoportok megjelenéséért.

Cruz szerint összefüggés van a terrorizmus és a bevándorlás legalizálása között, és megtagadná, hogy visszatérhessenek azok az amerikai állampolgárok, akik szélsőségesként külföldön harcoltak. „Az Iszlám Állam az egész életformánkat el akarja pusztítani” – írja a honlapján.


„Le kell győznünk őket. Ezt pedig azzal kell kezdeni, hogy nevén nevezzük az ellenségünket, vagyis a radikális iszlám terroristák, és megerősítjük a határainkat. A határ biztonsága a nemzet biztonsága.” 

Ezzel valószínűleg a mexikói határra utalt, amit „egyszer és mindenkorra” biztonságossá akar tenni. Többször is kifejtette, hogy a bevándorlási szabályok átalakításával védené meg az amerikai munkavállalókat.

Nyíltan kiállt Izrael mellett

Curz szerint az Izrael melletti kiállás az egyik legfontosabb politikai kérdés, mivel az USA-val kötött szövetsége a védelem „stratégiai alapköve”. Azt állíja, hogy


az Egyesült Államok elnökeként már az első napján elismerné, hogy Jeruzsálem „Izrael osztatlan fővárosa”. 

Emellett megváltoztatná a Palesztin Állammal kapcsolatos politikát, mivel szándékosan gyűlöletet keltenek a zsidók ellen. Úgy látja, hogy az ENSZ előítéletes Izraellel szemben, és ígértet tett arra, hogy megtagadja a közfinanszírozást minden olyan amerikai egyetemtől, amely bojkottálja az izraeli termékeket. Többször is kiállt a vallásszabadság mellett, azzal érvelve, hogy „az amerikai jog nem a kormánytól, hanem Istentől származik”. 

atv.hu / Independent

További külföldi híreink