Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-03 15:22:00

Kudarcba fulladt a szlovákiai pedagógussztrájk

Másfél hét után gyakorlatilag kudarcba fulladt a Szlovákiában a múlt héten elindított pedagógussztrájk, az oktatásügyi minisztérium adatai szerint szerdán már csak a tanintézmények 0,7 százaléka maradt zárva.

Kudarcba fulladt a szlovákiai pedagógussztrájk

A korlátlan idejűre tervezett pedagógussztrájkot a Szlovák Tanárok Kezdeményezése (ISU) elnevezésű szervezet hirdette meg, azt követően, hogy nem tudtak érvényt szerezni bérköveteléseiknek az oktatásügyi miniszterrel január végén folytatott egyeztetés folyamán.

A pedagógussztrájkba annak kezdetén mintegy 11 ezer oktatásügyi dolgozó,

az alkalmazásban lévő szlovákiai tanárok valamivel több mint tizede kapcsolódott be. A sztrájk kezdete óta, az abban részt vevő tanárok száma folyamatosan csökkent, szerdán az ISU adatai szerint 7800-ra mérséklődött. A sztrájk miatt zárva tartó iskolák száma és aránya ennél is nagyobb mértékű csökkenést mutatott, a szlovák szaktárca adatai szerint a több mint 6700 szlovákiai tanintézmény közül szerdán már csak 47 iskola tartott zárva.

Bár a sztrájk súlya és az abban részt vevők száma csökkent, s eközben a pedagógusok egyáltalán nem kerültek közelebb követeléseik teljesítéséhez,

a tanárok részvételével zajló különböző kisebb tiltakozó rendezvények nem maradtak abba. Szerdán is több városban hirdettek ilyeneket,

egyebek mellett Pozsonyban a kormányhivatal előtt is sor került egy csendes tüntetésre, a mintegy másfél száz fős megmozdulás azonban alig tartott tovább fél óránál.

A nyomásgyakorló akcióknak a parlamenti választások elé időzítése, valamint az a tény, hogy a pedagógusok egyes követeléseinek azonnali teljesítésére már nem kerülhet sor a törvényhozási folyamat berekesztése miatt (a pozsonyi törvényhozás decemberben zárta a márciusi parlamenti választások előtti utolsó ülését), megfigyelők szerint arra is utalhat, hogy a kezdeményezés hátterében már a választási kampány áll.

A sztrájkoló pedagógusok követeléseinek központi eleme, hogy

a kormány azonnali hatállyal 140 euróval (mintegy 44 ezer forint) emelje meg az összes pedagógus és szakmai alkalmazott besorolási bérét,

továbbá vállaljon garanciát arra, hogy ezt az összeget egy év múlva újabb 90 euróval megnöveli. Szlovákiában az általános és középiskolák pedagógusainak kezdő bére jelenleg megközelítőleg 670 euró (mintegy 210 ezer forint), országos átlagban pedig a tanárok bére bruttó 980 euró (304 ezer forint) körül mozog, ami több mint tíz százalékkal magasabb az országos átlagbérnél.

Fico: Értelmetlen a rendkívüli parlamenti ülés összehívása

A pedagógusok és a nővérek közös kezdeményezésére Robert Fico szlovák kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatón reagált, amelyen a rendkívüli parlamenti ülés összehívását értelmetlennek nevezte. Mint mondta,

azon érdemi döntés nem is születhet, tekintettel arra, hogy pénzügyi vonatkozású döntéseket a plénum már nem hoz a márciusi választásokig.

Rámutatott, hogy a végéhez közeledő kormányzati ciklusban a közalkalmazottak közül a tanároknak emelkedtek a legnagyobb mértékben - 22 százalékkal - a bérei, s ezt a trendet pártja, az Irány - Szociáldemokrácia a márciusi választások után is folytatni kívánja, amennyiben kormánytényező lesz.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink