Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-03 20:47:00

Falat építenek és árkot ásnak Bagdad köré az IÁ miatt

Az iraki hatóságok falat építenek és árkot ásnak a főváros, Bagdad köré, hogy megakadályozzák a terrortámadásokat, illetve kiváltsák a városon belüli ellenőrzőpontok jelentős részét - közölte szerdán az iraki belügyminisztérium szóvivője.

Falat építenek és árkot ásnak Bagdad köré az IÁ miatt
Fotó: Reuters

Szaad Maan elmondása szerint a fal mintegy 100 kilométer hosszan fog húzódni Bagdad északi és északnyugati része körül, a belvárostól 30 kilométerre.

A fal három méter magas lesz, az árok mélységéről és szélességéről nem árult el adatokat.

A belügyminisztérium szerint a külső fal megépítésével hat hónapon belül felére csökkenthetik a városon belül felállított ellenőrzőpontok számát. Ezzel több ezer, az ellenőrzőpontokon szolgáló katonát és rendőrt csoportosíthatnának át máshová, valamint a forgalom is felgyorsulna.


Bagdadban a 2003-as amerikai katonai beavatkozás óta számos falat emeltek biztonsági okokból. A fontosabb állami épületek és a külföldi nagykövetségek például egy jelenleg is fallal elzárt városrészben találhatók, de több más negyedet is fal vesz körül. A belügyi szóvivő közlése szerint

az újonnan építendő falat javarészt a város más pontjairól elszállított betonelemekből fogják összerakni.

Az iraki fővárosban mindennaposak a terrortámadások, az ENSZ adatai szerint idén januárban 299 civil vesztette életét és 785 sebesült meg robbantásokban és lövöldözésekben.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink