Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-03 21:54:00

"Salem alejkum": Obama az iszlám hit védelmére kelt

Az iszlám vallás elleni támadás egyben támadás az összes hit ellen - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök szerdán, amikor hivatalba lépése óta először ellátogatott egy amerikai mecsetbe.

"Salem alejkum": Obama az iszlám hit védelmére kelt

A Fehér Ház szerint az elnök a látogatással ellensúlyozni akarta Donald Trump és az elnökjelöltségért kampányoló más republikánus politikusok muzulmánellenes kirohanásait, amelyekkel egyes amerikaiak félelmére játszanak rá.

Az amerikai muszlim vezetők régóta szorgalmazták az elnök megszólalását, s Obama most megnyugtató beszédet mondott: az iszlámot gyökereiben is amerikai vallásnak nevezte. "Az iszlám mindig is Amerika része volt" - mondta a Baltimore közelében lévő mecsetnél. Az elnök hosszan méltatta az amerikai muszlimok történetét, eredményeiket, felidézte muszlim vallású kiscserkészek, katonák, édesanyák történetét.

forrás: reutersForrás: Reuters

Bírálóiról azt mondta, hogy megsértik a vallásszabadságot, amely pedig - mint fogalmazott - az amerikai nemzet egyik féltve őrzött értéke.

"Amikor bármely vallási csoportot célba vesznek, mindannyiunk felelőssége, hogy felszólaljunk ellene" - tette hozzá.

"Vannak hangok, amelyek folyvást azt követelik, hogy válasszatok az identitásaitok között. Ne higgyetek nekik. Nektek itt van a helyetek. 

forrás: reutersForrás: Reuters
Pont itt. S éppen ott vagytok, ahová tartoztok. Ti is Amerika részei vagytok" - fogalmazott ékesszólóan az elnök. Hangját kicsit megemelte, amikor a fiatal muszlimokhoz fordult: "Ti nem muszlimok vagy amerikaiak vagytok, hanem muszlimok és amerikaiak. És ne váljatok cinikussá!". Beszédét többször is taps szakította meg. "Meg kell értenünk, hogy ha egy hitet támadnak, az támadás valamennyi hit ellen - állapította meg Obama. A Fehér Ház lakója az elmúlt hónapokban ugyan többször állást foglalt az Egyesült Államokban elharapódzó muszlimellenes retorika ellen, de szerdai látogatása a leghosszabban kifejtett és legközvetlenebb hangvételű megnyilatkozása volt ebben az ügyben. 

forrás: reutersForrás: Reuters
Az első kommentárok - amelyek már pár nappal ezelőtt, vizitjének bejelentésekor megjelentek - kiemelik, hogy az elnök különösen fontosnak tartja megszólalni hitbéli, vallási kérdésekben, kivált a mostani választási kampány idején, amikor a hitbéli meggyőződés is gyakran válik kampánytémává. 

A FoxNews arról is beszámolt, hogy az elnököt számtalan kritika érte a mecset kiválasztása miatt, mivel annak korábbi imámja éppen az a Mohamed Adam El-Sheikh, aki szoros kapcsolatot ápolt a Muszlim Testvériség nevezetű iszlamista terrorszervezettel. 

Beszéde során Obama idézett a Koránból, ami állítólag egykor Thomas Jefferson könyvespolcának dísze volt, valamint a muszlim köszöntést "Asalamu alajkum"-ot használta. 

Csütörtökön, az Egyesült Államokban hagyományos Országos Imareggelin Obama - a Fehér Ház előzetes jelzései szerint - a keresztény, elsősorban az evangéliumi keresztény hívők vezetőinek fejti ki majd gondolatait.

A keresztény hitű Obama külföldi útjain már járt mecsetben, például Kairóban, Jakartában és Kuala Lumpurban, de az Egyesült Államokon belül ez az első ilyen látogatása azóta, hogy 2009-ben elnök lett.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink