Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-02 18:32:00

Az EU új akciótervet dolgozott ki az IÁ legérzékenyebb pontja ellen

Cselekvési tervet mutatott be az Európai Bizottság a terrorizmus finanszírozásának nyomon követése és felszámolása érdekében az Európai Parlament négynapos plenáris ülésnek keddi napján Strasbourgban.

Az EU új akciótervet dolgozott ki az IÁ legérzékenyebb pontja ellen
Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke (Fotó: Reuters)

A bizottsági tájékoztatás szerint az akcióterv értelmében a felszámolják a tiltott készpénzforgalmat, befagyasztják a terrorista csoportokhoz köthető számlákat és hatékonyabbá teszik a hírszerző szervek pénzügyi információinak megosztását. A terv a terroristák pénzmozgását követve azok támogatóinak és kedvezményezettjeinek azonosítására is összpontosít.

Frans Timmermans európai bizottsági alelnök az ülést követően újságíróknak úgy fogalmazott, hogy követni kell a pénz útját és elvágni a forrásokat a terrorista cselekmények megelőzése érdekében.

"Ha a pénztárcájukat célozzuk meg, csökkenteni tudjuk az utazási lehetőségeiket, azt hogy robbanószert és fegyvert vásároljanak,


valamint azt, hogy gyűlöletet és a félelmet terjesszenek" - tette hozzá a bizottsági alelnök.

A tájékoztató szerint a cselekvési terv illeszkedik a már meglévő pénzmosást ellenőrző jogszabályokhoz, megerősíti és megkönnyíti a tagországok közötti bűnüldöző hatóságok adatainak megosztását. A bankok számára kötelezővé teszi az alacsonyabb banki biztonsági rendszerrel működő országokból érkezett, vagy oda utalt összeget magasabb fokú ellenőrzését.

Az új szabályzat rendelkezik egy nemzeti hatáskörű központi bankszámla-nyilvántartási rendszer elkészítéséről is,

amely - az információk megosztásával a tagállamok hatóságai között -  képes lesz kiszűrni a terrorizmussal vádolt egyéneket banki utalásaikon keresztül.

A bizottsági terv szerint javítani fogják a terroristák által gyakran használt virtuális valuta, az úgynevezett bitcoin használatának és használójának azonosítását. A szigorúbb szabályozásoknak emellett ki kell terjednie a több országban működő, előre feltöltött

Az akcióterv külön fejezetben foglalkozik a terroristák bevételéül szolgáló régiségkereskedelem ellenőrzésének szigorításával is.

Az Iszlám Állam pénzügyi forrásai

A FOX News amerikai hírtelevízió információira hivatkozva mi is beszámoltunk arról, hogy egy hackercsoport bizonyítékokat talált arra, hogy az Iszlám Állam bitcoin nevű digitális valutát is használ annak érdekében, hogy láthatatlanul bonyolítsa le pénzügyleteit és finanszírozza magát.

Pénzügyi bevételeinek nagyrésze pedig az illegális olajkeresekedelemből származik. Az Iszlám Állam tartja kézben a szíriai olajmezők nagy részét, nevezetesen a Deir ez-Zór tartományban lévőket, s az olajból származó bevételek a terrorszervezetet gazdagítják.

A Financial Times című napilap felmérése szerint csak az olajcsempészet naponta másfélmillió dollárt fial a dzsihadistáknak (negyvenöt dolláros hordónkénti áron számolva).

Az utóbbi hónapokban az amerikai harci repülőknek azonban sikerült egy picit megszorongatni a terrorszervezetet, miután annak több, úgynevezett pénzügyi központját bombázták szét. Orosz vadászgépek pedig az illegális olajkitermelést vették célba.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink