Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-01 17:09:00

Több száz nővér mondott fel: osztályokat zárhatnak be

Szlovákia miniszterelnöke szerint a nővérek a hibásak, mert „magukra hagyják” a betegeket.

Több száz nővér mondott fel: osztályokat zárhatnak be

Robert Fico a Szlovák televízió vitaműsorában egy éjszakás nővér levelét idézte, aki azt írta a kórház igazgatójának, hogy a vasárnap esti műszakot csak éjfélig vállalja, mivel aznap lejár a felmondási ideje. A kormányfő nem tette hozzá, hogy


a nővér, ha akart volna, akkor se dolgozhatott volna tovább, mivel munkaszerződés hiányában végzett feketemunkát a törvény bünteti.  

A zsolnai kórházban „az intenzív osztályon 19 nővér adta be a felmondását, csak egy maradt” – mondta el az ujszo.com-nak Mária Gáciková, az intenzív osztály egyik felmondott dolgozója. A nővérhiány miatt akár be is zárhatják az intenzív osztályt, amit a kórház most a környékbeli kórházakkal együttműködve üzemeltet. A zsolnai kórházban eddig 150 nővér mondott fel.

Nem a zsolnai kórház az egyetlen érintett intézmény. Az eperjesi kórház múlt hét pénteken közölte, hogy


a hadseregtől kértek „kölcsön” hét nővért, és az ő segítségükkel biztosítják a zavartalan működést, holott ebből a kórházból 300 nővér távozott.

A nagyszombati kórház szóvivője, Matúš Stračiak szerint az akut betegek ellátása egyik osztályon sem változott, legfeljebb a tervezett műtéteket kell elhalasztani. A kórházból 42 nővér hiányzik a felmondások miatt, a legjobban érintett osztályok az intenzív osztály, a szülészeti osztály és a neurológia” – tájékoztatott a szóvivő. A kórházban összesen 488 nővér és 45 szülészasszisztens dolgozik.

atv.hu 

További külföldi híreink