Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-01 07:17:00

Netanjahu: Senkinek nem ajánljuk, hogy próbára tegyen bennünket

Az izraeli miniszterelnök vasárnap Jeruzsálemben leszögezte: országa erőteljes választ ad, ha a Hamász izraeli területen intéz támadásokat az alagutakon keresztül.

Netanjahu: Senkinek nem ajánljuk, hogy próbára tegyen bennünket
Forrás: Reuters

Benjámin Netanjahu az Izraelben akkreditált diplomáciai misszióvezetők előtt tartott beszédében jelezte: "Ha a Gázai övezetben alagutakon keresztül támadnak bennünket, nagy erővel fogunk fellépni a Hamász ellen". Ez a válasz - mondta - sokkal nagyobb erejű lesz, mint amilyent Izrael a 2014-ben indított offenzíva során alkalmazott.

Az izraeli kormányfő ezzel a kijelentésével arra reagált, hogy Iszmail Haníje, a radikális palesztin terrorszervezet Gázai övezeti vezetője pénteken azt mondta: a Hamász folytatja az Izraelbe vezető alagutak kiépítését egy következő fegyveres konfliktusra készülve. Ezt a kijelentést annak a hét fegyveresnek a temetése előtt tette, akik a héten egy beomló alagútban lelték halálukat. Haníje szerint a Hamász harcosai "minden áldott nap" fejlesztik katonai képességeiket, alagutakat ásnak és rakétákat tesztelnek egy újabb, Izraellel megvívandó konfliktusra készülve.

forrás: reutersForrás: Reuters

Netanjahu erre válaszul mintegy "üzenetként" hangsúlyozta: "Módszeresen és higgadtan cselekszünk mindenfajta fenyegetéssel szemben, beleértve a Hamászt is, mind védelmi, mind pedig támadó intézkedésekkel". "Azt hiszem, ezt a térségben és az egész világon megértik, és senkinek nem ajánljuk, hogy próbára tegyen bennünket" - tette hozzá a miniszterelnök.

A palesztin terrorszervezet hosszú évek során bonyolult alagúthálózatot hozott létre a határ térségében, hogy harcosai észrevétlenül és akadálytalanul juthassanak izraeli területre, és ott katonákra, civilikre támadhassanak. Izrael 2014 nyarán Erős Szikla fedőnéven offenzívát indított a Hamász ellen, s a művelet egyik fő célja a Hamász alagútjainak megsemmisítése volt. Különböző hírszerzési források szerint azonban a Hamász mostanra újraépítette a hadművelet során lerombolt alagutakat.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink