Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-01 07:35:00

Amerika választ: megkezdődik a harc a Fehér Házért

Az Egyesült Államokban 2016 novemberében elnököt választanak, továbbá újraválasztják a szövetségi törvényhozás képviselőinek egy részét, valamint egyes szövetségi államokban a helyi törvényhozás tagjairól és a kormányzó személyéről is döntenek. Az amerikai bel- és külpolitika alakítása szempontjából a legfontosabbak az egyes szövetségi államokban tartandó jelölőgyűlések és előválasztások.

Ki lehet elnök?

Az alkotmány szerint mindenki, aki amerikai állampolgárként született, betöltötte a harmincötödik életévét, és legalább tizennégy esztendeje folyamatosan az Egyesült Államok területén él. S bár elvileg bárki lehet elnök, akik születése óta állampolgár, 1933 óta valamennyi amerikai elnök korábban kormányzó, szenátor vagy ötcsillagos tábornok volt. A mostani előválasztáson is indultak kormányzók és volt kormányzók, valamint szenátorok és exszenátorok, jóllehet jó néhányan már vissza is léptek. 


A végső voksoláskor rendszerint a republikánusok és a demokraták egy-egy jelöltje küzd a választók kegyéért. 

Hogyan lesz valakiből elnökjelölt?    

Minden egyes szövetségi államban és az Egyesült Államok tengerentúli területein jelölőgyűlésen vagy előválasztáson döntenek arról, hogy az adott államban kit látnának szívesen pártjuk elnökjelöltjeként. A választási folyamat az idén február elsején kezdődik, a hagyományoknak megfelelően Iowa államban. Az elnökjelölt-aspiránsok minden államban úgynevezett delegátusokat "gyűjtenek", és ők szavazzák majd meg az elnökjelölt személyét a pártok nyári elnökjelölt-állító konvencióján. Minél több delegátust szerez az elnökjelölt-aspiráns, annál nagyobb lehet az esélye, hogy a konvención ő szerezze meg pártja elnökjelöltségét. Az egyes szövetségi államok nem egyforma számú delegátust küldenek, ezért nem mindegy, hogy a Fehér Házba pályázó politikus melyik államban hány küldöttet állít maga mellé. A republikánus jelöltnek 1237 delegátus támogatására van szüksége, hogy elnyerje pártja elnökjelöltségét, a demokratának pedig 2383 küldöttet kell maguk mellé állítaniuk.

Mit jelent a jelölőgyűlés (caucus) és az előválasztás (primary)?

A jelölőgyűlés az amerikai választási rendszer egyik sajátossága, eltér az előválasztástól. Az előválasztáson bárki szavazhat, ha előzetesen regisztráltatja magát, a jogosultak egyszerűen a választási urnában elhelyezett szavazattal döntenek. A jelölőgyűlésen pedig a párt regisztrált tagjai és delegáltjai vesznek részt: nyílt, nyilvános beszélgetéseken, gyűléseken vitatják meg a politikussal az elképzeléseit, majd ezt követően voksolnak arról, hogy kit küldjenek a nyári országos elnökjelölő konvencióra. A jelölőgyűlés ezért időigényesebb és hosszadalmasabb, hiszen a delegátusokat is nyilvános vitán választják ki. A jelölőgyűlések rendszerét az 1970-es évek óta alkalmazzák az érintett 14 államban. 

Melyek a kulcsfontosságú szövetségi államok?    

Az első szavazatokat február elsején, az iowai jelölőgyűlésen adják majd le. Ez az első szövetségi állam, ahol voksolnak, és lényegében ezzel kezdődik meg a "hivatalos" választási procedúra, az elnökjelöltek kiválasztásának folyamata. Utána az északkeleti New Hampshire államban, majd délkeleten, Dél-Karolinában választanak. Március elsején tucatnyi szövetségi állam dönt arról, hogy kit látna szívesen elnökjelöltként, azt a napot ezért szuperkeddnek nevezik. Az idén március 15-én választanak Floridában, Ohióban és Észak-Karolinában: ezek azért jelentős államok, mert sok delegátust küldenek az elnökjelölő konvencióra. Április végére a legtöbb szövetségi államban már befejezik a voksolást, és nagyjából kirajzolódik, hogy melyik politikus hány delegátust állított maga mellé, vagyis ki lehet az egyes pártok elnökjelöltje. Júliusban tartja mindkét párt az elnökjelölő konvenciót. Az egyes szövetségi államokban legtöbb delegátust "begyűjtő" politikust választják meg a párt elnökjelölő konvencióján.

Hogyan választanak elnököt?    

Az elnököt formálisan az úgynevezett elektori kollégium választja meg, a szavazók november 8-án tulajdonképpen a számukra rokonszenves elnökjelöltet támogató elektorokra voksolnak. Összesen 538 elektor van, és az elnökké választáshoz 270 elektor szükséges. Minden egyes állam más létszámban küld elektort, a létszám az állam nagyságától és népességétől függ. A legtöbb elektort Kalifornia adja.
    
A nyári jelöltállító konvenciók után a két elnökjelölt három televíziós vitában fejti ki álláspontját.
    
A szövetségi államok között nyilvántartanak úgynevezett ingadozókat is, ahol általában nagyon kiélezett a küzdelem, nem számítható ki a pártszimpátia. A korábbi tapasztalatok szerint leginkább Ohio, Virginia, Colorado, Észak-Karolina és Nevada tartozik ebbe a kategóriába.

Az elnökválasztási folyamat legfontosabb állomásai és időpontjai: 

2016. február 1. - Iowa államban jelölőgyűléseken (caucusokon) nyílt szavazással döntenek a regisztrált választók. A küldöttválasztó gyűlésnek ez a formája nem általános, az ötven szövetségi állam közül tizennégyben honos. 

 2016. február 9. - New Hampshire állam tartja az első előválasztást (primary). Előválasztással harminchat államban döntenek a küldöttekről.
    
2016. február 20. - Nevadában küldöttválasztó gyűlést (caucust) tartanak a demokraták. 
    
2016. február 20. - Dél-Karolinában előválasztást tartanak a republikánusok.
    
2016. február 23. - Nevadában jelölőgyűlést rendeznek a republikánusok.
    
2016. február 27. - Dél-Karolinában előválasztás lesz a demokraták számára.
    
2016. március 1. - Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia szövetségi államokban előválasztások lesznek, Alaszkában, Amerikai Szamoán, Coloradóban, Minnesotában, Észak-Dakotában és Wyomingban pedig caucusokat, azaz jelölőgyűléseket tartanak.


2016. március 5. - Kentuckyban és Maine-ben a republikánusok, Nebraskában a demokraták, Kansasben mindkét párt jelölőgyűlést tart. Louisianában előválasztás lesz ezen a napon. 
    
2016. március 6. - Puerto Rico előválasztást tart, Maine-ben a demokraták, Hawaiin pedig a republikánusok rendeznek jelölőgyűlést.
    
2016. március 8. - Idaho, Michigan, Mississippi előválasztásai, s ezen a napon szavazhatnak a Demokrata Párt külföldön élő voksolói is.
    
2016. március 12. - Washington DC-ben, az Északi-Mariana-szigeteken jelölőgyűlés, Guamon konvenció; a szövetségi fővárosban és Guamon a republikánusok, Északi-Marianán pedig a demokraták szavaznak.
    
2016. március 15. - Florida, Illinois, Missouri, Észak-Karolina, Ohio előválasztásokat rendez, az Északi-Mariana-szigeteken a republikánusok tartanak jelölőgyűlést. 
    
2016. március 19. - A Virgin-szigeteken a republikánusok tartanak jelölőgyűlést.
    
2016. március 22. - Arizonában és Utah államban előválasztás lesz, Amerikai Szamoán a republikánusok tartanak konvenciót, Idahóban jelölőgyűlés a demokratáknál.


2016. március 26. - Alaszka, Hawaii, Washington állam jelölőgyűléseket tart, mindhárom államban a demokraták voksolnak.
    
2016. április 5. - Wisconsinban előválasztás.
    
2016. április 9. - Wyoming, jelölőgyűlés a demokratáknak.
    
2016. április 19. - New York állam tart előválasztást. 
    
2016. április 26. - Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania, Rhode Island előválasztásokat tart. 
    
2016. május 3. - Indiana állam előválasztása. 
    
2016. május 7. - Guam, a demokraták konvenciója.
    
2016. május 10 - Nyugat-Virginia és Oregon előválasztásokat tart, Nebraskában a republikánusok, Kentuckyban pedig a demokraták tartanak jelölőgyűlést. 

2016. május 24. - Washington állam, jelölőgyűlés a republikánusoknak.
    
2016. június 4. - Virgin-szigetek, jelölőgyűlést tartanak a demokraták. 
    
2016. június 5. - Puerto Rico, jelölőgyűlést tartanak a demokraták.
    
2016. június 7. - Kalifornia, Montana, New Jersey, Új-Mexikó, Dél-Dakota előválasztást tart, Észak-Dakotában jelölőgyűlésük lesz a demokratáknak. 
    
2016. június 12. - Washington DC, a szövetségi főváros jelölőgyűlést tart a Demokrata Párt regisztrált választóinak. 
    
A republikánusok elnökjelölő konvenciója az ohiói Clevelandben lesz július 18-21-ig, a demokraták pedig a pennsylvaniai Philadelphiában gyűlnek össze július 25. hetében, hogy megválasszák elnökjelöltjüket. 
    
Az elnökválasztást november 8-án rendezik meg. 
    
Az idén kormányzóválasztást tartanak Delaware, Indiana, Missouri, Montana, Észak-Karolina, Észak-Dakota, Oregon, Puerto Rico, Utah, Vermont, Washington és Nyugat-Virginia államokban.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink