Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-30 14:34:00

Több tucat migráns veszett a tengerbe

Legalább 33 menekült, köztük öt gyermek fulladt az Égei-tengerbe szombat délelőtt, mert elsüllyedt a görögországi Leszbosz szigete felé induló hajójuk - közölte az Anadolu török állami hírügynökség.

Több tucat migráns veszett a tengerbe

Az Anadolu jelentése szerint a török parti őrségnek 75 embert sikerült kimentenie a hullámokból.
    

A migránsok, akik a hírügynökség szerint afgánok, szíriaiak és mianmariak voltak, a törökországi Canakkale tartomány Ayvacik körzetéből vágtak neki az alig tíz kilométeres tengeri útnak,

hogy délnek tartva eljussanak a Görögországhoz tartozó, közeli Leszboszra.
    
A török parti őrség szerint tavaly, 2015-ben több mint 80 ezer migránst vettek át rozoga hajókról vagy gumicsónakokról fedélzetükre mentőhajók vagy mentettek ki a vízből a partok mentén, több mint háromezren azonban odavesztek a görög szigetek felé tartva.


    
Két nappal korábban, csütörtökön 24 ember, köztük tíz gyermek vesztette életét Számosz szigetének közelében, mert hajójuk elsüllyedt. Szerdán hét migráns, köztük két gyermek veszett a tengerbe Kósz szigeténél, ugyanabban a térségben, ahol a múlt héten összesen 45 menekült halt meg három hasonló balesetben.
    
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint

idén január 24-ig több mint 44 ezren keltek át az Égei-tengeren a Törökország nyugati partjaitól pár kilométerre fekvő görög szigetekre, azaz naponta másfél ezren, noha a zord időjárás még veszélyesebbé teszi a tengeri utat.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) úgy tudja, hogy idén eddig 218 ember vesztette életét ezen az útvonalon.
    
Tavaly több mint 850 ezer migráns érkezett Európába az Égei-tengeren át.
    
Törökországban becslések szerint jelenleg mintegy 2,5 millió, a polgárháború elől elmenekült szíriai él. Novemberben a török kormány beleegyezett, hogy felveszi a harcot az embercsempész-hálózatokkal, s ezzel segít megfékezni az Európába tartó migránsok özönét. Cserébe az Európai Unió 3 milliárd euró (több mint 900 milliárd forint) támogatást ígért Ankarának a menekültek ellátására és életkörülményeik javítására, és ígéretet tett a török uniós csatlakozási tárgyalások felújítására.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink