Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-30 08:15:00

Francia exodus: Rekordszámban hagyják el az országot a zsidók

A Zsidó Ügynökség adatai szerint közel nyolcezren költöztek ki Izraelbe a tavaly januári véres eseményeket követően, amelyek során Párizsban egy kóser szupermarket is az iszlamista terroristák célpontjává vált. Az izraeli kormány nemrég közzétett jelentése is az aggasztó európai trendre hívja fel a figyelmet: Franciaországban és Nagy-Britanniában is jelentősen megszaporodtak az antiszemita indíttatású támadások. A Hetek cikke.

Francia exodus: Rekordszámban hagyják el az országot a zsidók

Az Izrael déli részén fekvő Asdód városát választja a francia zsidók nagy része, akik az elmúlt években hagyták ott szülőföldjüket. Bár a zsidó államban is állandó fenyegetésben kell élniük, a többség azt mondja, sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat, mint Európában. Tavaly – ahogy azt várni lehetett – rekordot döntött a Franciaországból alijázó zsidók száma. Míg egy évvel korábban 7231 zsidó települt át a zsidó államba, addig 2015-ben már 7900-an döntöttek úgy, hogy elhagyják Franciaországot. Ennek oka, hogy gomba módra szaporodnak a zsidókat érő támadások. A hivatalos adatok szerint az országban tavaly január és május között 84 százalékkal több antiszemita indíttatású incidens történt, mint egy évvel azelőtt.

Bár a kóser szupermarket elleni, négy zsidó vásárló halálával járó támadás óta több mint 700 zsinagógát, zsidó iskolát és közösségi központot rendőrök vagy katonák védenek, a biztonsági helyzet nem sokat javult Franciaországban.

Marseille-ben több mint két hete, fényes nappal bozótvágó késsel támadt rá egy zsidó tanárra egy 15 éves gimnazista, aki bevallása szerint az Iszlám Állam nevében követte el a tettét.

A kipát viselő férfi könnyebb sérülésekkel megúszta az incidenst, de az esetet követően vita robbant ki a zsidó közösségben arról, hogy hordják-e nyilvánosan a fejfedőt. Zvi Ammar, a marseille-i izraelita konzisztórium elnöke a „rendkívüli helyzetre” hivatkozva azt javasolta, hogy a zsidók biztonsági okokból átmenetileg ne viseljenek kipát az utcán. Több zsidó vezető azonban felzúdulással fogadta a tanácsát, mondván, hogy ez megfutamodást jelentene az Iszlám Állam elől. A késelést átélő tanár ugyanakkor egyetért azzal, hogy a biztonságra való tekintettel inkább ne hordjanak kipát.

Egyébként a 850 ezer lakosú Marseille, ahol 70 ezer zsidó él, ad otthont Párizs után a legjelentősebb zsidó közösségnek az országban. A közelmúltban ugyanakkor több antiszemita támadás is történt a dél-franciaországi városban. Novemberben három ember megkéselt egy tanárt egy zsidó iskolánál. Korábban, októberben három zsidó vált célponttá: egyikükre egy részeg támadt rá késsel. Mindezek után nem meglepő, hogy a francia zsidók több mint fele azt fontolgatja, hogy kivándorol Izraelbe.

Ahogy az izraeli kormány antiszemitizmusról készült 2015-ös jelentéséből – amelyet a múlt hétvégén ismertetett Naftali Bennett diaszpóraügyi miniszter – kiderül, a helyzet egész Európában aggasztó. A beszámoló szerint az európai állampolgárok 40 százalékánál tapasztalható antiszemita megnyilvánulás. Franciaország után Nagy-Britanniában is jelentősen megszaporodtak a zsidókat érő támadások az elmúlt két évben. Londonban tavaly november 15-ével bezárólag 12 hónapos periódus alatt több mint 60 százalékkal nőtt az ilyen incidensek száma. De más brit városokban sem jobb a helyzet. Tavaly szeptemberben Manchesterben, a zsidó közösség szívében történt sokkoló támadás. Az egyik vonatállomáson brutálisan megvertek egy zsidó fiatalt, aki kómába is esett. Ezek után nem meglepő, hogy egyre több brit zsidó dönt úgy, hogy inkább alijázik, igaz, jelenleg náluk még jóval kisebb méreteket ölt az exodus, mint a franciáknál.

Az izraeli diaszpóraügyi minisztérium szerint több tényezővel magyarázható a zsidók kivándorlása Nyugat-Európából. Egyrészt azzal, hogy a muszlim bevándorlók áradatával erősödik az antiszemitizmus. Sok menekült ugyanis olyan országból érkezik, amelyekben Izrael ellenségnek számít. Ahogy

az elmúlt évben is látható volt, a legsúlyosabb támadásokat muszlim bevándorlók vagy azoknak gyerekei követik el a zsidók ellen. Másrészt, sokan azt is aggódva figyelik, hogy a szélsőjobb egyre nagyobb támogatottságot élvez a kontinensen, ami hozzájárul az idegengyűlölet és a kisebbségek elleni erőszak terjedéséhez.

Az antiszemitizmus a tudományos életben is kezd gyökeret verni – derül ki a jelentésből –, mégpedig olyan szervezetek részéről, amelyek állítólag emberi jogokkal foglalkoznak. Az izraeli minisztérium szerint sokkal nagyobb mértékű uszítás és gyűlöletkeltés zajlik ilyen fórumokon, mint amit korábban tapasztaltak. Ennek hatása az Egyesült Államok felsőoktatásában is érezhető: a zsidó főisko­lások és egyetemisták 75 százaléka szemtanúja volt vagy maga is átélt antiszemita megnyilvánulásokat a kampuszon. Ami Kelet-Európát illeti, a jelentés megemlíti, hogy az antiszemita nézetek, valamint a második világháború körülményeinek, illetve a holokausztnak az újraértelmezése problémát jelent, ugyanakkor fizikai erőszak a zsidók ellen ritkán fordul elő.

Az elmúlt években tapasztalható trendek minden valószínűséggel 2016-ban is folytatódnak, sőt a több százezer újonnan érkező muszlim bevándorló csak fokozhatja a fenyegetettséget, amivel a zsidó közösségek szembesülnek Európában. Egyes vélemények szerint az európai kormányok semmit sem fognak tudni tenni a helyi zsidóság védelmében addig, amíg nem hajlandóak ezekkel a tényekkel szembenézni.

Németh Csillag / Hetek

További külföldi híreink