Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-28 13:16:00

Obama megszólalt Hóman-ügyben

A nemzetközi holokauszt-emléknapon Barack Obama beszédet mondott a washingtoni izraeli nagykövetségen szerdán.

Az amerikai elnök arra is figyelmeztetett, hogy erősödőben van az antiszemitizmus, és bármely hit elleni támadás minden hit elleni támadás egyben. Obama hangoztatta az antiszemitizmus elleni erőfeszítéseit, példaként Magyarországot hozta fel. 


"Éppen ezért, amikor egy második világháborús antiszemita vezetőnek akartak szobrot állítani Magyarországon, meggyőztük a kormányt, hogy vonja vissza a tervét" - fogalmazott az amerikai elnök.

"Ez nem egy mellékes szál volt az amerikai-magyar kapcsolatokban, hanem egy központi eleme annak, hogy fenntartsák a jó kapcsolatot az Egyesült Államokkal, és ezt tudattuk velük."

Az ominózus kijelentés 1:44:45-től kezdődik:

A megemlékezésen két-két olyan amerikai és lengyel állampolgárt ismertek el posztumusz a Világ Igaza izraeli állami kitüntetéssel, aki életét kockáztatva segített és mentett zsidó embereket - írta az MTI. Barack Obamát - aki az amerikai elnökök közül elsőként mondott beszédet az izraeli nagykövetségen - Steven Spielberg filmrendező, a Holokauszt Történeti Alapítvány létrehozója mutatta be. 
    
"Nagyon gyakran, kivált változások idején, kivált aggodalmak és bizonytalanságok idején, túlságosan is engedünk azon mélyen szunnyadó óhajnak, hogy találjunk valakit, valaki tőlünk különbözőt, akit okolhatunk a nehézségeinkért" - fogalmazott Obama. Hozzátette: "itt ma este szembe kell néznünk a valósággal, és a valóság az, hogy világszerte erősödik az antiszemitizmus. Ez tagadhatatlan." 
    
A Világ Igaza posztumusz kitüntetést - amelyet családtagok vettek át - két amerikai és két lengyel állampolgár kapta: Roddie Edmonds, a Tennessee állambeli Knoxville-ből, Lois Gunden, az indianai Goshenből, valamint a varsói Waleri és Marila Zbijewski. 

forrás: reutersForrás: Reuters
    
Beszédében Obama úgy fogalmazott, hogy a holokauszt egyedi, "a történelemben páratlan bűntény", hozzátéve ugyanakkor azt is, hogy aggodalom tölti el őt a más vallások iránti türelmetlenség miatt. "Fel kell emelnünk szavunkat a vakhit minden formája ellen, el kell utasítanunk legsötétebb gondolatainkat, és óvakodnunk kell a törzsi gondolkodástól" - jelentette ki, és a Tórából idézett: fogadjuk el az idegeneket, hiszen idegenek voltunk valaha mi is. 
    
Az ünnepségen bemutatták Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő videoüzenetét, amelyben egyebek között azt mondta, hogy Izrael adósa a most kitüntetetteknek, akik bátorságukkal zsidó katonákat és gyermekeket mentettek meg. Azt is mondta: "Tudjuk, hogy nincs jobb barátunk, mint az Amerikai Egyesült Államok".
    
A posztumusz kitüntetettekről közzétett életrajzok szerint Roddie Edmonds katonaként az amerikai erőkkel szállt partra Európában, de német fogságba esett, és amikor a németek a zsidó hadifoglyokat rendelték raportra, kiállt, és azt mondta: "mi valamennyien zsidók vagyunk". Lois Gunden franciatanárként dolgozott, Dél-Franciaországban gyermekotthont hozott létre, és a közeli internálótáborból megszöktetett zsidó foglyokat ott bújtatta. A lengyel házaspár pedig egy zsidó kisgyereket bújtatott varsói otthonában, mindaddig, amíg az édesanyja érte nem tudott menni.

Orbán Viktor "visszautasította a nyomásgyakorlást"

Az amerikai elnök kijelentésével kapcsolatban a Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményt adott ki, amelyben ugyan beismerik, hogy volt amerikai kormányzati nyomásgyakorlás, "amit azonban Orbán Viktor a leghatározottabban visszautasított." Hozzátették, hogy "általánosságban bármilyen külföldi nyomásgyakorlás csak hátráltatja az ügyek elintézését, és pontosan ez történt a Hóman-szobor ügyében is. A magyar miniszterelnök álláspontja szerint az amerikai kormány jobban tette volna, ha ezzel nem kísérletezik."

atv.hu

További külföldi híreink