Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-28 18:44:00

Az olasz kormányfő üzent Berlinnek és beszólt Orbánnak

Német-francia dominancia jellemzi az Európai Unió döntéshozatalát, ami nem helyes, mert a két ország nem tudja megoldani az egész közösséget feszítő gondokat, így a menekültválságot sem - mondta az olasz miniszterelnök egy csütörtöki német lapinterjúban.

Az olasz kormányfő üzent Berlinnek és beszólt Orbánnak
Matteo Renzi olasz miniszterelnök (Fotó: Reuters)

Matteo Renzi a pénteki berlini látogatása elé időzítve a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban megjelent interjúban 2014 februárja óta tartó kormányzása eredményeit ismertetve hangsúlyozta, hogy "Olaszország már nem gond az EU-nak".

Felidézte, hogy Angela Merkel kancellárt még kormányra kerülése előtt megismerte, és eléje tárta az Olaszország megreformálását célzó terveit. A pénteki tárgyaláson "már eredményekről tudok beszámolni", és

mivel "teljesítményt mutatok fel, más pozícióból tudok tárgyalni a vitatott ügyekről is" - mondta Matteo Renzi.

Az egyik vitatéma az a német gyakorlat, hogy valamennyi európai uniós kezdeményezés egy német-francia találkozóval kezdődik. "Természetesen hálás lennék, ha Angela és Francois (Hollande francia államfő) minden gondot meg tudna oldani, de ez legtöbbször nem megy" - mondta az olasz kormányfő.

angela merkel német kancellár és francois hollande francia elnök (fotó: reuters)Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök (Fotó: Reuters)
"Ha összeurópai stratégiát keresünk a menekültkérdés megoldására, akkor nem lehet elég, hogy Angela felhívja Hollande-ot, aztán pedig Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, és én a sajtóból tudom meg az eredményt" - fogalmazott Matteo Renzi.

"Le vele!" - mondta arra a kérdésre, mi történjen a menekültügyet uniós szinten szabályzó dublini rendszerrel.

Kifejtette, hogy olyan rendszerre van szükség, amelyben az "EU együtt dönt arról, hogy kit lehet befogadni", és nem a tagállamoknak kell gondoskodniuk a jogosulatlan menedékkérők hazajuttatásáról. Ezt a feladatot "Európa megbízásából és Európa számlájára" kell elvégezni. Továbbá egységesíteni kell a menedékkérők ellátásának színvonalát, és mindenekelőtt meg kell erősíteni az uniós külső határok védelmét - mondta az olasz kormányfő.


Arra a felvetésre, hogy egyes kelet-európai tagállamok, köztük Lengyelország és Magyarország nem akar szolidárisan együttműködni Európában, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa azt mondta, hogy ez a kérdés az Európáról alkotott felfogás lényegét érinti, és kifejtette:

"döntenünk kell arról, hogy elfogadhatjuk-e mindazon országok vétóját, amelyek (uniós) integrációjáért annak idején küzdöttünk".

Matteo Renzi hozzátette: "hozzájárultunk a vasfüggöny leomlásához", ezért felmerül a kérdés, vajon lehet-e tűrni, hogy azok az országok, amelyek egykor e függöny mögött éltek, "ma új falat akarnak emelni azok ellen, akik az erőszak, az éhezés és a háború elől hozzánk menekülnek"

atv.hu/MTI

További külföldi híreink