Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-27 14:54:00

Kőkemény ultimátumot kapott Athén

Görögország "súlyosan elhanyagolta" a schengeni külső határok védelmére vonatkozó kötelezettségeit a migrációs válság közepette - közölte sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke szerdán Brüsszelben.

Kőkemény ultimátumot kapott Athén

Valdis Dombrovskis ezt azután jelentette ki, hogy a biztosok kollégiuma megvitatta a Görögországra vonatkozó schengeni értékelési jelentés tervezetét.

Az uniós biztos elmondta, hogy tavaly november óta a görög hatóságok fokozták erőfeszítéseiket, de ez még mindig nem elegendő, mert Görögországnak kötelessége, a Schengeni egyezmény szerint, ellenőriznie határait.

Amennyiben ezt a tervezetet végül elfogadják, akkor Athénnak három hónapja lesz rá, hogy eleget tegyen a kötelezettségeinek,

máskülönben a schengeni országok, ideiglenesen ugyan, de kénytelenek lesznek lezárni határaikat.

A 2015-ös évben összesen 850 ezer migráns érkezett Görögországba, és az új év első közel 1 hónapjában már 44 ezer menedékkérő érkezett meg a görög szigetek valamelyikére.

Görög kormányszóvivő: Ez nem konstruktív

Olga Gerovasszili, a görög kormány szóvivője szerdán úgy nyilatkozott, egyáltalán nem konstruktív, hogy

Brüsszel "Görögország elszigetelését megalapozó hangulatot" próbál teremteni

egy tavaly novemberi állapotokat leíró értékelés alapján, amikor a körülmények már teljesen mások.

A szóvivő úgy vélte, a menekültek vizsgálata és regisztrációja sokat javult. Hozzátette, Athén mindent megtesz, de csak részben kapott választ arra a Brüsszelnek címzett felszólítására, hogy az EU nyújtson nagyobb segítséget a menekültek regisztrációjánál. Emellett rámutatott, a 160 ezer menekült más EU-tagállamokba történő áttelepítéséről szóló megállapodás dacára eddig mindössze 414 embert helyeztek át más tagországba.

Az uniós tagországok hétfőn felszólították az Európai Bizottságot, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy a belső határellenőrzést akár két évre is vissza lehessen állítani a schengeni övezeten belül.

A Frontex adatai szerint a menekültáradat a tél beálltával sem mérséklődött jelentősen. Novemberben 150 ezer, decemberben 108 ezer menekült lépett Görögország és Olaszország területére. Tavaly összesen 1,4 millió bevándorló érkezett az unióba a két országon keresztül, ez ötszöröse a 2014-es adatoknak.

atv.hu/BBC

További külföldi híreink