Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-28 08:09:00

Menekültek: Az Iszlám Állam tagjai köztünk élnek

Szíriából elmenekült keresztények szerint Frankfurtban lakik az Iszlám Állam egyik egykori tagja. A rendőrség vizsgálja az esetet, de nem tudtak vádat emelni a férfi ellen, mert Németországban nem követett el semmi törvénysértőt. Csak Berlinben 50 fölé tehető azoknak a száma, akik már ragadtak fegyvert az Iszlám Állam oldalán.

Peter Oliver, az RT munkatársa németországi látogatása során találkozott egy, a Saar-vidéken élő szír keresztény csoporttal, akik korábban az Iszlám Állam túszai voltak. Elmondásuk szerint egy dologért imádkoztak a fogvatartásuk alatt: hogy lelőjék őket, és ne lefejezzék. A közösség most Saarlouis városában él, tagjai pedig arra panaszkodnak, hogy a borzalmak egészen Németországig követték őket.


Kiderült ugyanis, hogy köztük él egy férfi, aki – állításuk szerint – Szíriában tagja volt az Iszlám Állam terrorcsoportnak.

Az egyik menekült az RT-nek elmondta: biztos abban, hogy a jelenleg Németországban elő férfi ugyanaz, mint akivel annak idején Szíriában találkozott. „Több alkalommal megállított a falunkhoz közeli ellenőrzőpontnál” – mondta az anonimitást kérő menekült, hozzátéve, hogy a Facebookon is ellenőrizték a férfit. Elmondása szerint amikor először látta Németországban az egykori Iszlám Állam tagot, pánikba esett.

(forrás: reuters)(Forrás: reuters)
„Nagyon megrémített, hogy ez a terrorista itt élhet egy olyan demokratikus országban, mint Németország” – panaszkodott. Elmondása szerint nem fér a fejébe, hogyan kaphattak menekültstátuszt olyanok, akik családokat tartottak fogva Szíriában.

Németországból is menekülhetnek

A RT-nek nyilatkozó menekült hozzátette: az asszír közösség most nagyon bizonytalan a jövőjét illetően, hiszen – állítása szerint – nem ez az első eset, hogy felismertek egy ex-terroristát. Sokan már azt fontolgatják, hogy elhagyják Németországot, de nem tudják, hova menekülhetnének tovább.

A közösség vezetői elmondták: amint megbizonyosodtak arról, hogy a menekültként élő férfi valójában egy korábbi dzsihadista, egyből a rendőrségre siettek. Állításuk szerint a hatóság komolyan is vette a dolgot, a rendőrség azonban egészen addig tehetetlen, amíg a terrorizmussal vádolt férfi nem követ el valami törvénytelenséget Németországban is.


„Ezek az emberek gyilkoltak Szíriában, és ide is magukkal repítették az Iszlám Állam lobogóját. Az ilyeneknek nincs helye Németországban” – jelentette ki Charlie Kanoun, a Szír Kulturális Egyesület elnöke az RT-nek.

A német rendőrség is megerősítette, hogy vizsgálatot folytat az ügyben, de nem emeltek vádat terrorizmussal vagy bármilyen más bűncselekménnyel kapcsolatban. Amíg folyik a vizsgálat, és a menekültek Európába-özönlése nem csitul, felvetődik a kérdés: kik is érkeznek pontosan az öreg kontinensre.

(forrás: reuters)(Forrás: reuters)
„Ez nagyon nehéz helyzetet teremt a közösségünk számára. Az emberrablás áldozatai azért jöttek ide, hogy biztonságot és védelmet találjanak. Aztán egyszer csak megjelennek a terroristák” – mondta az elöljáró, hozzátéve, hogy a német hatóságok viszont „nagyon szelíden” bánnak velük. Megismételte: elképzelhető, hogy tovább kell állniuk.

„Tragikus lenne, ha újból menekülnünk kellene, ezúttal egy keresztény államból, amely nem képes megvédeni bennünket” – panaszkodott Kanoun.

Leigáznák Európát

Tavaly februárban az Iszlám Állam elrabolt nagyjából 250 szír keresztényt, és fejenként 100 ezer dolláros váltságdíjat követelt értük. Néhányan közülük kiszabadultak azóta, sokan azonban azóta is fogságban élnek.


„Az Iszlám Állam tagjai megjelentek a falunkban, elpusztították a földjeinket, felgyújtották a templomainkat, kettétörték az életünket.

Túszul ejtettek minket, gyilkoltak bennünket. A veszteség érzése elviselhetetlen” – mesélte egy korábbi fogvatartott. Állítása szerint rabsága alatt kihallgatott egy párbeszédet, amit a fogvatartói folytattak. Arról beszélgettek, hogy Nyugat hozzájuk fog tartozni, és az iszlamizáción keresztül fogják leigázni. A korábbi túsz szerint a keresztények elrablói között volt egy német állampolgár is, aki áttért a muszlim hitre. Becslések szerint 790 német származású iszlamista csatlakozhatott az Iszlám Államhoz.

(forrás: reuters)(Forrás: reuters)
Németországban egyébként egyre növekvő feszültség tapasztalható migránskérdésben. Többször törtek ki dulakodások a menekültek elleni és melletti demonstrációkon, főként amióta kiderült, hogy Kölnben több száz embert molesztáltak szilveszter éjjel, és ezt a média megpróbálta elhallgatni.

Német FBI: az Iszlám Állam 50 tagja él Berlinben

Egy felsőrangú német tisztviselő a Foxnewsnak elmondta, Berlinben jelenleg legalább 50 olyan ember él, aki egykor az Iszlám Állam oldalán fegyvert fogott a Közel-Keleten. Rajtuk kívül még több százra tehető azoknak a száma is, akik potenciálisan radikális iszlamistának számítanak a német fővárosban. 

A nyomozók összesen 680-ra teszik azoknak a számát Berlinben, akik radikális iszlamistának számítanak. Több százan vannak köztük olyanok, akik már folyamodtak erőszakhoz az életük során - tájékoztatta a hírportált az Alkotmányvédelmi Hivatal berlini irodájának szóvivője, ami tulajdonképpen az FBI németországi megfelelője. Ugyan az Iszlám Állam tagjai jelentik a legnagyobb fenyegetést, mindannyiuk komoly kockázatot jelent a közbiztonságra nézve - fogalmazott. 

(forrás: reuters)(Forrás: reuters)

"Ennek a 680 embernek az ideológiája nem összeegyeztethető a mi szabadságunkal, és rendkívül veszélyes" - mondta Isabelle Kalbitzer a Foxnewsnak. 

Berlin, a szalafisták erődje

A berlini bevándorlásügyi miniszter egyenesen a szalafizmus bástyájának nevezte a német fővárost. Hasonlóan vélekedett Bernd Palenda, a berlini titkosszolgálat feje is, aki szerint a szalafisták gyűjtőhelye a város. 

Berlinben a becslések szerint 7 ezer olyan szalafista él, akik a hetedik századi iszlám társadalmat kívánják helyreállítani. Visszaállítanák a saría törtvényrendszert, és megfosztanák a nőket szinte minden joguktól. Rendszeresen tapasztalni Berlinben, hogy a Korán és más propaganda anyagok másolatát osztogatják a járókelőknek. 

atv.hu

További külföldi híreink