Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-27 13:05:00

Eltussolta a német rendőrség a 13 éves kislány megerőszakolását?

Hatalmas migránsellenes tiltakozást váltott ki a németországi orosz közösségből a hír, mely szerint vélhetően menedékkérők megerőszakoltak egy 13 éves orosz ajkú lányt Berlinben.

Eltussolta a német rendőrség a 13 éves kislány megerőszakolását?

Több ezer orosz származású ember vonult ki az utcákra Németországban, hogy demonstráljon az ellen, hogy a rendőrség megpróbálta eltussolni az ügyet.

"Veszélyben vannak a gyerekeink" - olvasható az egyik táblán. "El a kezekkel a gyerekemtől" - szól egy másik szlogen. 

forrás: reutersForrás: Reuters

Angela Merkel német kancellár irodája előtt mintegy 700 tüntető gyűlt össze, de Berlinben és Dél-Németországban több helyen is demonstráltak a menekültszállások előtt. 

A tüntetők haragját az váltotta ki, hogy a népszerű orosz Channel One csatorna beszámolt arról, hogy vélhetően migránsok megerőszakolták az iskolába menet egy orosz pár 13 éves kislányát. 

A német rendőrség szerint azonban megkérdőjelezi az értesülést, szerintük a vizsgálat azt mutatta ki, hogy Lisa F.-et nem rabolták el, és nem erőszakolták meg. A tisztviselők az tmondják, nem kényszerítették őt szexuális aktusra. Azonban a kislány korára való tekintettel vizsgálatot indítottak két ember ellen gyerekbántalmazás ügyében. 

Január 11-én Lisa F eltűnését jelentette a családja. A kislány csak másnap került elő. 

A TV-nek adott interjújában a kislány nagynénje elmondta, a 30 órás távolléte során a kislányt több ember is megerőszakolta. Az ügyről készült riportot rövid időn belül több mint 1 millió ember nézte meg a Facebookon. 

forrás: reutersForrás: Reuters

Martin Luithle német ügyvéd szerint a riportot készítő Ivan Blagoy hamisan vádolta meg a rendőrséget. Az ügy felpezsdítette a szélsőjobboldali és a bevándorlás-ellenes mozgalmak táborát is. A Pegida például segített megszervezni az oroszoknak a tüntetéseket a különböző helyszíneken. 

A német rendőrség és az orosz médium közötti vitába végül a Kreml is becsatlakozott. 

"Nyilvánvaló, hogy a kislány nem önkéntesen tűnt el 30 órára" - fogalmazott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján Moszkvában. Lavrov szerint a német rendőrség politikai indíttatásból el akarja tussolni az ügyet. 

"Remélem ezt a problémát nem söprik a szőnyeg alá, és nem lesz még egy olyan eset, mint a mi Lisánké" - fogalmazott. 

A német belügyminiszter, Frank Henkel válaszul a moszkvai üzenetre, úgy reagált: "A feltételezés, mely szerint a nyomozóink eltussolnak valamit, nem lesz megalapozott csak azért, mert állandóan ismételgetik."

A hatóságoknak azonban Németországból is akadnak kritikusai, főleg az információközlés hiánya miatt. 

atv.hu / BBC

További külföldi híreink