Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-26 18:44:00

Törökország kész bojkottálni a szíriai béketárgyalásokat

Törökország "kategorikusan" elutasítja a legfőbb szíriai kurd párt, a Demokratikus Unió Pártjának (PYD) részvételét a tervek szerint pénteken Genfben kezdődő szíriai béketárgyalásokon - jelentette ki kedden Ahmet Davutoglu török kormányfő. A török külügyminiszter kijelentette, országa bojkottálja az eseményt, ha a kurd párt meghívást kap a béketárgyalásokra.

Törökország kész bojkottálni a szíriai béketárgyalásokat
Ahmet Davutoglu török kormányfő

"Kategorikusan elutasítjuk, hogy a kurdokat elnyomó PYD vagy az YPG (Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia) a tárgyalóasztalnál üljön" - mondta Davutoglu és hozzátette: "véleményünk szerint egy terrorszervezet jelenléte az ellenzék soraiban teljességgel elfogadhatatlan".

Száleh Muszlim, a PYD társelnöke azt mondta, számít arra, hogy a pártot meghívják a béketárgyalásokra, de egyelőre nem világos, milyen minőségben lesznek ott. A Reuters brit hírügynökség úgy tudja, kedden küldik ki a meghívókat a megbeszélésekre.

Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője az NTV török televíziónak adott interjújában kijelentette,

Törökország bojkottálja a szíriai konfliktus rendezését célzó béketárgyalásokat, ha a PYD-t meghívják a szervezők.

A külügyminiszter ugyancsak terrorszervezetnek nevezte a szíriai kurd csoportosulást.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségesének számító Oroszország korábban arra szólított fel, hogy a legfőbb szíriai kurd párt is képviseltesse magát az ellenzéki tárgyalódelegációban, a Szaúd-Arábia által támogatott szunnita ellenzéki koalíció azonban ellenezte a felvetést.

mevlüt cavusoglu török külügyminiszterMevlüt Cavusoglu török külügyminiszter
Ankara szerint a két szíriai kurd szervezetet a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) áll közel, amely 1984 óta folyamatosan fegyveres harcot folytat a török hatóságok ellen. Tavaly nyáron ismét kiéleződött a helyzet, szinte mindennapossá váltak az összecsapások a török biztonsági erők és a PKK fegyveresei között Törökország déli részén, s

ezzel gyakorlatilag összeomlott a török kormány és a szervezet között két éve kötött tűzszünet.

A PYD fegyveres szárnya, a kurd Népvédelmi Egységek az Iszlám Állam elleni szíriai küzdelem egyik leghatékonyabb erejét jelentik. 2015-ben a milícia segítségével sikerült visszaverni a dzsihadistákat a török-szíriai határ közelében fekvő Kobaninál és Tell-Abjadnál. A terrorellenes harc jegyében az Egyesült Államok fegyverekkel és más segítséggel látja el a szíriai kurdokat.

forrás: reutersForrás: Reuters
A török kormány határozottan ellenzi a szíriai kurdok segítését, attól tartva, hogy a török-szíriai határ mentén kiterjesztik befolyásukat. Ankara korábban

beavatkozással fenyegetőzött arra az esetre, ha a kurdok az Eufrátesz folyó nyugati partjára lépnének.

A damaszkuszi kormány és a szíriai ellenzék közti közvetett, eredetileg most hétfőre kitűzött genfi béketárgyalásokat a tervek szerint január 29-én kezdik meg az ENSZ égisze alatt. Kedden azonban újabb probléma merült fel: a Szaúd-Arábia támogatta ellenzékben kétségek merültek fel a tárgyalásokon való részvétellel kapcsolatban, mert szerinte az Egyesült Államok elfogadta az iráni és az orosz elképzeléseket a szíriai konfliktus megoldására. A koalíció tagjai kedden a részvételről tanácskoznak. Aszaád az-Zoabi, a megbízott delegáció elnöke az al-Haddad arab hírtelevíziónak azt mondta, hogy borúlátó, de a végleges döntést majd az ülésen hozzák meg.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink