Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-26 16:54:00

Meghalt Conchita, a Fehér Ház "szomszédja"

Meghalt a világ talán legismertebb tüntetője, Concepción Martín de Picciotto, becenevén Conchita, aki évtizedeken át tiltakozott az atomfegyverek ellen a washingtoni Fehér Ház mellett, ahol tanyát is vert magának.

Meghalt Conchita, a Fehér Ház "szomszédja"
Concepción Martín de Picciotto, alias Conchita (Forrás: lavozdegalicia.es)

A The Washington Post keddi beszámolója szerint az amerikai elnökök szomszédjaként is emlegetett idős asszonyt, akinek korát nyolcvan évre becsülték, egy hajléktalanszállón érte a halál előző nap.

A spanyol nő Ronald Reagan elnöksége idején kezdte nukleáris fegyverek elleni rekordhosszú demonstrációját, amelyet télen-nyáron, esőben-hóban is folytatott.

Conchitának sokan még valódi nevét sem ismerték, és életének spanyolországi részletei is alig ismertek. Washingtonban azonban mindenki tudta, ki ő.

1981-ben jelent meg a Fehér Ház előtt, ott élt és tüntetett 35 éven át.

Galiciában, Vigóban született, 1960-ban ment New Yorkba, ahol titkárnőként kapott munkát a spanyol kereskedelmi képviseleten. Később hozzáment egy amerikai olasz férfihoz, akinek felvette a nevét, és akivel örökbefogadott egy kislányt.

a fehér ház "szomszédja" 35 éven át (forrás: elespectador.com)A Fehér Ház "szomszédja" 35 éven át (Forrás: elespectador.com)
A férjével való konfliktus és az amiatti aggodalom vitte először Washingtonba 1979-ben, hogy el akarják választani a lányától. Segítséget akart szerezni a politikusoktól, hogy visszaszerezze a gyereket, de nem járt sikerrel.

Ekkoriban ismerte meg az atomfegyverek elterjedése ellen harcoló aktivistát, a Pennsylvania sugárúton az elnöki hivatallal szemben sátorozó William Thomast, és úgy döntött, csatlakozik hozzá. Több mint három évtizeden át tüntetett, még a férfi 2009-ben bekövetkezett halála sem szegte kedvét. Ünnepelt személyiséggé vált az amerikai főváros lakói és a Fehér Házhoz látogató turisták körében.

"Ugyanolyan kutyák, csak a nyakörvük más" -

jelentette ki az EFE spanyol hírügynökségnek adott 2001-es interjúban az addigi négy elnökről, akik a "szomszédai" voltak - Ronald Reagan, idősebb George Bush, Bill Clinton és ifjabb George Bush. Elmondta akkor azt is, hogy nem hagyta el a helyét, "se télen, se nyáron, sem éjjel, sem pedig nappal", kivéve amikor mosdóba ment, de akkor is nála volt táblája, rajta az atomfegyverek elleni felirattal és kifejező fotókkal.

fotó: reuters)Fotó: Reuters)
Az évek során többször őrizetbe vették, "hazafias" járókelők pedig elagyabugyálták, és az időjárás se kímélte: bőrén mély barázdákat vájt a sokszor mínusz húsz fokos hideg, arcán fagyások nyomai éktelenkedtek. Bill Clinton hivatali ideje alatt valamivel nyugodtabb volt az élete, az elnök neje, a későbbi szenátor és külügyminiszter, a Demokrata Párt jelenlegi legesélyesebbnek tartott elnökjelölt-aspiránsa, Hillary állítólag hébe-hóba szendvicseket küldött ki neki, ő azonban senkivel sem elegyedett szóba a Fehér Ház lakói közül. Gyakran beszélgetett ellenben turistákkal, akik olykor odacsúsztattak neki egy-egy dollárt.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink