Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-26 13:07:00

Könnygáz, lángoló abroncsok: elszabadultak az indulatok Párizsban - felvétel

Franciaországban egy időben tüntetnek a taxisok, a légi irányítók és a tanárok is. A hatóságoknak legalább 20 embert kellett letartóztatniuk, nagy erőkkel vonultak fel, hogy helyreállítsák a rendet.

Franciaországban a taxisok elzárták az utakat és autógumikat gyújtanak fel, hogy így tiltakozzanak az alacsonyabb tarifával fuvarozó Uber ellen. A demonstráció során a rendőrség letartóztatott legalább 20 tüntetőt. 

Ezzel egy időben a légi irányítók is sztrájkba léptek, ami miatt több járatot törölni kellett. Egész Franciaországban zajlanak a tüntetések, a legnagyobb tömegek Marseilleben és Párizsban gyűltek összel. 

A taxisok égő gumiabroncsokkal barikádozták el az utakat, megakadályozva, hogy a rendőrség és a tűzoltók könnyen a helyszínre érkezhessenek. 

A taxisok egy menetet is elindítottak, amit viszont a rendőrség könnygáz bevetésével szétoszlatott. A sofőrök a város több pontján rendkívül lassú haladással akadályozzák a forgalmat. 

Kisebb incidens történt az Orly repülőtérnél is, ahol egy busz áttört a blokádon megsebesítve egy taxi sofőrt ezzel. A többi sofőr erre kövekkel dobálta meg a buszt, rákényszerítve az utasokat, hogy leszálljanak és gyalog folytassák az útjukat. 

Blokádot alakítottak ki a Charles de Gaulle repülőtérnél is. A taxisok a munkakörülményeik javításáért tüntetnek, miután a a nem-tradicionális személyszállító cégek, mint az Uber aránytalan versenyhelyzetet eredményeznek a piacon. 

A tüntetésekre válaszul az Uber kiadott egy közleményt, mely szerint a demonstráció célja, hogy "nyomást helyezzenek a taxisok a kormányra a konkurencia korlátozására."

A légi irányítók demonstrációja miatt az EasyJetnek 35 járatot kellett törölnie. Az Air France kisebb, illetve közepes méretű utasszállító gépekkel próbálja megoldani a helyzetet. 

Kedden a tanárok is az utcára vonultak, ahola fizetés befagyasztások és az alacsony bérek ellen tüntettek. Várhatóan délután több menetet is elindítanak a nagyvárosok utcáin. 

atv.hu / RT

További külföldi híreink