Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-26 08:18:00

"Ez kemény" Mégsem Hillary Clinton lesz a befutó a demokratáknál?

Fej-fej mellett áll a demokrata elnökjelölt-aspiránsok népszerűségi versenyében Hillary Clinton és Bernie Sanders. A vermonti szenátor váratlan sikert aratott New Hampshireben és Iowában is.

Minden eddiginél szorosabb küzdelem várható a demokrata elnökjelölt-aspiránsok között - derül ki a Fox News legújabb közvélemény-kutatásából. A republikánus médium mérései szerint a listavezető Hillary Clinton támogatottsága 50 százalék alá zuhant, tömegek hátrálnak ki mögüle még az afro-amerikai szavazók közül is .

A Fox News adatai szerint a demokrata választók 49 százaléka gondolja úgy, hogy Clinton lenne a megfelelő az elnöki posztra. Két héttel korábban ez a szám még 54 százalék volt. 

hillary clinton (forrás: reuters)Hillary Clinton (Forrás: reuters)

Az egykori first lady vetélytársa is veszített némileg támogatottságából, Bernie Sanders jelenleg 37 százalékon áll. A harmadik vetélytárs, Martin O'Malley pedig szinte mérhetetlenül népszerű, mindössze egy százalékot tudhat a magáénak. 

A demokrata szavazók közül meglehetősen magas, mintegy 10 százalék a bizonytalanok száma, amely két héttel korábban még csak két százalék volt. 

Tavaly júniusban Clinton előnye Sandersszel szemben még óriási volt, körülbelül 46 százalék. Azóta viszont Sanders támogatottsága szinte töretlenül növekedett.

new hampshireben sanders már jócskán vezetNew Hampshireben Sanders már jócskán vezet

Hatalmasat zuhant Clinton támogatottsága az afro-amerikai szavazók körében is, a tavaly decemberi 84 százalékról 67 százalékra zuhant az egykori first lady-t támogatók száma. 

A Realclearpolitics.com adatai alapján, New Hampshire-ben Bernie Sanders 16 százalékpontos előnyt szerzett Clintonnal szemben, míg a tegnapi Iowa-i méréseket fej-fej mellett végeztek a riválisok. 

bernie sanders (forrás: reuters)Bernie Sanders (Forrás: reuters)

Iowában a Fox News Clintont hozta ki győztesnek, míg az ARG adatai szerint egy hajszállal Sanders győzne a kulcsfontosságú államban. 

"Ez kemény" - fogalmazott a méréseket látva Hillary Clinton. "Ha könnyű lenne, hé, akkor nem lenne semmilyen verseny. De nem könnyű. Vannak különböző elképzelések, különböző értékek, különböző teljesítmény - Önöknek egy harcedzett jelölt kell. valaki, aki el tudja őket kapni és győzni tud, tovább folytatva azt a munkát, amit az elnökünk elkezdett" - kampányolt az egykori külügyminiszter. 

iowa - fej-fej mellett a két jelöltIowa - fej-fej mellett a két jelölt

"Én az iraki háború ellen szavaztam. Hillary Clinton az iraki háború mellett szavazott. Erőfeszítéseket tettem a Wall Street deregulációja ellen. Hillary Clinton másképp viszonyult a kérdéshez" - támadta vetélytársát Bernie Sanders. 

Pár hónappal korábban az elemzők még biztosak voltak abban, hogy Hillary Clintonnak nem lehet érdemben kihívója a demokrata oldalon, Bernie Sanders azonban az idő múlásával egyre több szavazót hódít el riválisától és az is könnyen elképzelhető, hogy nagy meglepetést fog okozni az előválasztások során az egykori first ladyvel szemben.

országos mérésekben hillary vezetOrszágos mérésekben Hillary vezet

A választók kérdeztek, a jelöltek egymást ostorozták

Iowa állam fővárosában, Des Moines-ban tartotta amerikai előválasztási vitáját a három érintett demokrata párti politikus hétfőn, s egymáséitól nagyon eltérő elképzeléseket vázoltak fel esetleges elnökségükről. Az iowai jelölőgyűlés előtti utolsó vitaestet a CNN hírtelevízió rendezte, és munkatársa, Chris Cuomo moderálta. 

A mostani vita más volt, mint a korábbi televíziós összecsapások. Ezúttal ugyanis jobbára a meghívott vendégek, vagyis a választók tettek fel kérdéseket a Fehér Házat megcélzó politikusoknak: sorrendben Bernie Sanders vermonti szenátornak, Martin O'Malley volt marylandi kormányzónak és Hillary Clinton volt külügyminiszternek. A politikusok nem egyszerre jelentek meg, hanem egymás után, s a kérdéseket is külön-külön kapták. Érthető okokból a két nagy vetélytárs, Clinton és Sanders vitája, illetve álláspontjaik kifejtése keltette a legnagyobb érdeklődést. Teljesen eltérő nézeteket fejtettek ki arról, hogy milyen képességek a legfontosabbak az elnökké váláshoz.

forrás: reutersForrás: Reuters
    
Hillary Clinton a tapasztalat fontosságát hangsúlyozta, és a saját politikai tapasztalatait említette, Bernie Sanders szerint azonban a tapasztalatnál fontosabb az értékválasztás és az értékítélet. Sanders általában is agresszívabb volt, mint korábban bármikor. Ismét előhozakodott azzal, hogy ellenezte a Wall Street deregulációját, amely éppen Bill Clinton elnöksége idején történt, ellenzi a Kanada felől érkező olajvezeték megépítését, míg Hillary Clinton határozatlankodik, ellenez egy sor kereskedelmi egyezményt, miközben politikustársa állandóan vacillál. De a leglényegesebbnek azt tartotta a szenátor, hogy ő képes lenne alapvetően újat hozni, megbontani a politikai osztály eddig kialakított játékszabályait. "Nekem úgy tűnik, hogy a válságok, amelyekkel most küszködünk, az egyenlőtlenség, a szegénység Amerikában, a tisztességtelen kampányfinanszírozási rendszer olyan komoly problémákat jelent, hogy az eddig megszokottakon túl kell lépnünk. Meglátásom szerint politikai forradalomra van szükségünk, amikor milliók emelik fel hangjukat és mondják ki, hogy ez a nagyszerű kormány a mienk, mindannyiunké, nem csak keveseké" - fogalmazott a vermonti szenátor. 

forrás: reutersForrás: Reuters
    
Hillary Clintont az egyik fiatal választó azzal a kérdéssel lepte meg: mit gondol, mi lehet az oka, hogy a fiatal korosztály nem érte lelkesedik, hanem Sandersért? A volt külügyminiszter azzal válaszolt, hogy ő a frontvonalban küzdött már akkor, amikor annyi idős volt, mint a kérdező, majd felsorolta korábbi - Bill Clinton elnöksége idején tett- erőfeszítéseit az egészségügyi rendszer reformjára. Általában is úgy mutatta be magát, mint aki felkészültebb az elnökségre, mint Bernie Sanders. Ezzel összefüggésben külügyminiszteri tapasztalatait is felidézte. "Olyan emberekre van szükség, aki már bizonyított, és bizonyítottan képes küzdeni" - érvelt maga mellett Hillary Clinton.

atv.hu

További külföldi híreink